Nyheter

Toyota tar nästa steg inom elektrifiering med eldrivna transportbussar

Toyota tar nästa steg inom elektrifiering med eldrivna transport- och familjebussar. PROACE Verso Electric och PROACE Verso kommer med två batteristorlekar, flera karossvarianter och en räckvidd på upp till 330 kilometer.

PROACE Verso Electric och PROACE Electric erbjuds med två olika batteristorlekar. Dels ett batteri på 50 kilowattimmar (kWh) som ger en räckvidd på 230 km enligt WLTP-mätnormen. Dels ett batteri på 75 kWh med en räckvidd på 330 km.

Kaross och inredning för alla behov

Upp till nio sittplatser finns i PROACE Verso Electric, som kommer att erbjudas med flera konfigurationer och i fyra utrustningsnivåer: Combi, Shuttle, Family och VIP. PROACE Verso finns i utrustningsnivåerna Comfort och Comfort Plus.

Det går att välja mellan tre karosslängder: Compact, Medium och Long. Eftersom batteriet är placerat under golvet – vilket ger låg tyngdpunkt – sker ingen minskning av lastutrymmet jämfört med de versioner av PROACE som drivs med förbränningsmotor. PROACE Electric i skåputförande rymmer 4,6, 5,3 eller 6,1 kubikmeter beroende på karosslängd.

Den tillåtna maxlasten är som standard 1 000 kg, men kan i versionen med 50 kWh-batteri utökas till 1 275 kg. Den tillåtna släpvagnsvikten är 1 000 kg. Det går även att få skåpbilen i utförandet Crew Cab, med en andra sätesrad.

Motorn är på 136 hästkrafter och 260 newtonmeter. Toppfarten är begränsad till 130 km/h.

Snabbladdning kan göras med upp till 100 kW. Att erhålla 80 procents laddning av batteriet på 50 kWh tar 30 minuter. Motsvarande för batteriet på 75 kWh är 45 minuter.

Välutrustad från start och hög säkerhet

Standardutrustningen är hög och det finns många attraktiva tillval beroende på utrustningsnivå. Nyckellöst startsystem, automatisk klimatanläggning, 7-tums pekskärm med navigationssystem samt möjlighet att ansluta smartphone via Apple Carlplay eller Android Auto är exempel på komforthöjande och elektrisk parkeringsbroms utrustning som ingår eller går att välja till.

Det är även väl sörjt för säkerheten. Senaste generationen Toyota Safety Sense ingår med bland annat kollisionsvarning, filhållningsvarning, automatiskt helljus och vägskyltsigenkänning. Som tillval finns parkeringssensorer fram och bak, hastighetsbegränsare, dödavinkelvarning samt digital innersbackspegel med 180-gradersvy.