Nyheter

Nya Cat 313 och Cat 315

Facebook
LinkedIn
Twitter

Caterpillar utökar Next Generation-serien med tre nya bandgrävmaskiner i mindre klassen: Cat 313, Cat 315 och Cat 317. Modellerna gör Next generation-serien komplett för Caterpillars bandgrävmaskiner. 

Nya Cat 313Cat 315 och Cat 317 bygger på samma grund som de större redan lanserade maskinerna och innehåller samma positiva egenskaper. De är fullt utrustade med Caterpillars alla system som förenklar vardagen, till exempel vågsystem, grävsystem och e-fence vilket är helt unikt för den här storleken av grävmaskiner.

– Att ha den här höga funktionsnivån som standard är Cat 313 och Cat 315 helt ensamma om på marknaden i den här klassen. Det finns inga andra grävmaskiner som kommit så här långt i standardutförande, berättar Anders Forsberg, Zeppelin Sveriges produktchef för bandgrävmaskiner.

Sparar upp till 15 procent bränsle…

Alla tre modeller är utrustade med Caterpillars moderna och bränsleeffektiva motorer som uppfyller kraven för EU Steg V. Cat 313 och 315 drivs av Caterpillars Cat C3.6-motorer och i Cat 317 sitter den något större C4.4-motorn.

– Med Caterpillars Steg V-motor följer den minskade förbrukning som kännetecknar Next generation-maskinerna. Med bibehållen produktivitet sparar nya Cat 313 och 315 upp till 15 procent bränsle jämfört med F-modellerna och Cat 317 sparar upp till 10 procent jämfört med 316F och 318F, berättar Anders Forsberg. 

…och ger högre svängmoment

Det nya och avancerade hydraulsystemet för grävmaskinerna ger optimal balans mellan kraft och effektivitet. För Cat 315 innebär det till exempel att produktiviteten ökar med upp till åtta procent jämfört med 315F. Tio procent högre svängmoment gör arbetet i sluttningar och runt arbetsplatsen mycket effektivare.

Unikt med fullstor hytt i kompaktklassen

Samtliga maskiner är utrustade med Caterpillars fullstora, rymliga och ljuddämpade hytt som dessutom har mycket god sikt tack vare sina stora glasrutor. Hytten är utrustad med den stora och överskådliga 10-tumsfärgskärmen som gör det enkelt att komma åt alla inställningar.

– Värt att notera för Cat 315 som är en kompakt grävmaskin med kort bakdel är att den introduceras för första gången med en fullstor hytt. Det är enormt värdefullt för alla förare och det vet vi kommer att uppskattas, säger Anders.

I hytten sitter föraren dessutom bekvämt i Caterpillars premium-säte som är av högsta klass. Sätet är en uppgraderad stol som bland annat har en välutvecklad dämpning, flera inställningsmöjligheter samt en inbyggd kylfläkt för de riktigt varma dagarna.

Bandgrävmaskinerna levereras med en Bluetooth-nyckel. Man kan även konfigurera en säkerhetskod om man vill använda den för start eller använda en smartphone-app.

Dagliga kontroller från marknivå

Precis som övriga modeller sker all daglig tillsyn för Cat 313, Cat 315 och Cat 317 tryggt och säkert från marknivå. De totala servicekostnaderna sänks också för de nya maskinerna.

Leveranser tidigt under 2021

De första maskinerna kommer till Sverige under januari och februari 2021 men kan beställas redan nu.

– Vi har redan fått de första ordrarna på Cat 313 och 315, berättar Anders Forsberg.