Nyheter

Nya Volvo EWR130E: Ny standard för kompakt prestanda

Med den kortaste svängradien, klassledande stabilitet och en hytt som uppskattas av förarna sätter Volvo EWR130E en ny standard inom prestanda för hjulgrävmaskiner i 12- till 13-tonsklassen.

”Kompakt” är nästan ett för långt ord för att beskriva nya EWR130E. Den är så slimmad att den bakre svängradien, på bara 1,55 m, och den främre, på bara 1,81 m, ger den kortaste svängradien i 12- till 13-tonsklassen. Denna kompakta maskin är banbrytande på flera plan och har konstruerats från grunden med omfattande feedback från kunder. Resultatet är en maskin som är ytterst manövrerbar men ändå har utmärkt lyftkapacitet, grävkraft, flexibilitet i olika applikationer och bra sikt för föraren. För att inte tala om den komfortabla, rymliga hytten och smidiga användningen.

Trånga arbetsplatser välkomnas

Med sina blygsamma mått trivs EWR130E på de mest svåråtkomliga arbetsplatserna i tät bebyggelse. Och det är inte bara i städer som EWR130E är ett smart val, utan även på vägar där trafiksäkerheten är av yttersta vikt. Med sin imponerande prestanda kan den även passa i större infrastrukturprojekt. Den tar sig dessutom så lätt fram att den även kan användas inom markanläggning. Det är dock förmågan att ta sig in i de minsta ytorna som är det verkliga trumfkortet – något den tvådelade bommen och inline-stödbenen bidrar till. Dessa nya stödben gör det lättare att positionera och stabilisera maskinen när utrymmesmarginalerna är som minst på maskinens sidor.

EWR130E utmärker sig som en kaxig lillebror till de populära hjulgrävmaskinerna EWR150E and EWR170E. Dess smarta positionering skiljer den dock från andra maskiner på marknaden. Detta eftersom den har fördelarna med kompaktheten hos en mindre 10-tonsmaskin, men ändå presterar som en maskin på 13 ton eller mer.

EWR130E har avsevärt lägre tyngdpunkt än motsvarande maskiner, vilket ger oslagbar stabilitet. Den tvådelade bommen utan svängning möjliggör lyft upp till 4,3 ton med 6 meters räckvidd. Det smart konstruerade aggregatet, kombinerat med den ansedda D4 Volvo-motorn, levererar klassens bästa brytkraft och oslagbar dragkraft.

Nya funktioner ökar maskinens flexibilitet och manövrerbarhet

Två spännande nya tillval för EWR130E är fyrhjulsstyrningen och de tvådelade schaktbladen. Fyrhjulsstyrningen förbättrar manövrerbarheten ännu mer genom att minska svängradien. Detta och en rad andra styrlägen kan väljas från hytten med hjälp av ett vridreglage. De delade schaktbladen erbjuder fler alternativ för att hålla maskinen plan på ojämn mark eller kring trottoarer och liknande.

EWR130E är en utomordentligt mångsidig maskin, inte minst tack vare den smidiga konfigurationen av redskap. Tryck och flöde för upp till 32 redskap kan förprogrammeras utan hjälp av en servicetekniker. Anslutning till hydraulredskap kan tack vare Steelwrist Auto Connect Coupler även utföras från hytten. Steelwrist-tiltrotatorerna erbjuder klart förbättrad flexibilitet för redskap i en mängd vinklar, medan det fabriksmonterade förberedande systemet innebär att Steelwrist-tiltrotatorn kan styras med de ursprungliga styrspakarna och förarprofiler kan ställas in på huvuddisplayen.

Som alla hjulgrävmaskiner kan EWR130E köras mellan arbetsplatser. Med körhastigheter upp till 35 km/h är den ingen slöfock och lastarmsfjädringen aktiveras i hastigheter över 5 km/h för att absorbera stötar och minska studsandet i grov eller gropig terräng. Medan tillvalet med axelmonterade stänkskydd bidrar till att hålla maskinen ren, så möjliggör CDC-funktionen (Comfort Drive Control) att grävmaskinen kan styras på arbetsplatsen med endast styrspaken, i hastigheter upp till 20 km/h. Och tack vare en TuV-godkänd dragkrok kan EWR130E dra en släpvagn på 3 ton – eller 8 ton när påskjutsbromsar har monterats.

När det inte är praktiskt att köra EWR130E så går den snabbt och enkelt att transportera tack vare den låga maskinvikten samt optimerade surrningspunkter på den nedre ramen.

När du kommer till arbetsplatsen är maskinen redo att sättas igång direkt, med inkoppling av den automatiska grävbromsen närhelst maskinen står stilla. Hjälp finns även till hands digitalt, med det valbara Dig Assist-maskinstyrsystemet som erbjuder 2D-, In-Field Design- och 3D-programvara för grävning och nya appar för vågsystemet (OBW), som alla visas på den 10-tums Volvo Co-pilot-surfplattan, så att grävningen blir noggrannare och går snabbare.

Ett rum med (fantastisk) utsikt

Bara för att maskinen är kompakt innebär det inte att hytten är det också. EWR130E erbjuder föraren en arbetsmiljö som är lika rymlig som i normalstora grävmaskiner. Reglagen är ergonomiskt utplacerade, medan komfortnivån och inte minst sikten är enastående. Detta tack vare den låga överbyggnaden och motviktens, huvens och dörrarnas konstruktion, som ger bättre sikt bakåt. Sikten på maskinens högra sida är bäst i klassen eftersom inga delar skymmer sikten genom högerrutan – ett designkoncept som är unikt för Volvo. Och om du vill ha sikt i 360 grader väljer du Volvo Smart View – tre kameror fästa på ramen som tillsammans ger ett fågelperspektiv av maskinen, som visas på färgskärmen i hytten.

Styrspakarna kan hantera nästan alla funktioner, från styrning till rutornas torkare. Med hjälp av programmerbara knappar går det att växla mellan funktioner med en enkel tryckning. Den avancerade L8-styrspaken, som kan väljas till, är tack vare en särskild kulled justerbar i alla vinklar för bästa ergonomi.

Andra bekvämligheter inkluderar en utdragbar låda för verktyg, kedjor och så vidare. Den kan bära upp till 120 kg och har avdelare som kan justeras i fem olika lägen, så att det blir lättare för föraren att hålla ordning. Grävmaskinen har även fotsteg och ledstänger med hög synlighet samt en rad valbara LED-belysningspaket, inklusive välkomstbelysning som vägleder operatören vid i- och urstigning.

Låt oss sköta maskinskötseln

Servicen är smidig tack vare grupperade smörjpunkter och filter som är lätta att komma åt, med alla dagliga kontrollpunkter inom räckhåll på marknivå. Luftkonditioneringens svängbara kondensor är dessutom fäst med ett flexibelt lås, vilket förbättrar åtkomsten till kylarna, för enkel rengöring och komponenter som håller längre.

EWR130E har telematiksystemet CareTrack som standard. CareTrack kan nås via fjärranslutning och ger information om maskinen som till exempel geolokalisering, bränsleförbrukning och servicepåminnelser, vilket förenklar planering och drift.

Med så mycket sinnrikhet i ett så litet utrymme sätter helt nya Volvo EWR130E riktmärket för andra.

mySwecon ger dig full kontroll

För Sweconkunden finns även den kostnadsfria webbappen mySwecon som ger dig full överblick över ditt maskinägande på din mobiltelefon, surfplatta eller dator. I vårt digitala verktyg har vi samlat alla de tjänster som kunden behöver för att göra vardagen enklare – allt med stöd av de inbyggda systemen som finns i Volvos maskiner och hos Swecon.