Nyheter

Rototilt välkomnar NCCs säkerhetsbeslut för att minska olyckor med tappade redskap

Med Securelock uppfyller Rototilt det krav NCC ställer genom akustisk och visuell signal.

– Våra kunder kan känna sig trygga med att de uppfyller NCCs nya krav genom vårt prisbelönta säkerhetslås SecureLock, säger Markus Olofsson, försäljningschef på Rototilt.

NCC ställer funktionskrav på redskapsfästen på grävmaskiner som ska användas på NCCs arbetsplatser för att minska risken för olyckor med tappade redskap. Rototilt uppfyller kravet genom punkt 4 i NCCs säkerhetsbeslut, som lyder att tekniken/metoden ska: ”Ge en akustisk och en visuell signal i förarhytten om redskapet inte är korrekt låst i dess arbetsläge”.

Säkerhet har länge varit ett fokusområde för Rototilt som redan 2013 lanserade sitt prisbelönta säkerhetslås SecureLock™ och idag säljer företaget nästan uteslutande tiltrotatorer och maskinfästen utrustade med SecureLock™. Rototilt är representerade i den arbetsgrupp som arbetar med standardisering inom anläggningsmaskiner på europanivå via Niklas Bjuhr, teknisk chef på Rototilt.

Rototilts maskinfästen är tillverkade med breda ingrepp och kraftig låskilskonstruktion. Låskilen är konstruerad så att den fortsätter att hålla lasten vid ett tryckfall. Med SecureLock™ och den inbyggda sensorn i redskapsfästet erhålls en varning i displayen och en ljudsignal.

SecureLock™ är en aktiv säkerhetslösning som uppfyller och överträffar de gällande säkerhetskrav som syftar till att förhindra olyckor som uppstår på grund av tappade redskap. Med SecureLock™ kan föraren vara säker på att redskapet är rätt kopplat genom kontinuerlig övervakning under arbetet och varnar för nötning och fel i systemet.

–Att övervakningen sker kontinuerligt är en extra trygghet för brukaren och enkelheten är väldigt uppskattat tillägger Markus Olofsson.