Nyheter

Schaeffler inleder serietillverkning av elmotorer

Schaefflers konsekventa satsningar sedan man 2018 skapade en företagsdivision för elmobilitet har gett tydliga resultat. Ett stort antal serietillverkningsordrar för produkter i alla elektrifieringsgrader visar att Schaeffler genomfört en framgångsrik strategi inom elmobilitet och att man har befäst sin ställning som ledande teknikpartner i utvecklingen av ny fordonsteknik.

– Vi har nu fullbordat omvandlingen till leverantör av drivsystem inom hållbar elmobilitet och etablerat oss som en tillförlitlig partner för våra kunder, säger Matthias Zink, CEO Automotive Technologies, Schaeffler AG. Företagets fördel är framför allt det tekniska kunnandet på såväl komponent- som systemnivå. Vi har arbetat med elmobilitet i mer än 20 år och förstår vad som krävs av drivlinor. Den innovationskraft vi har som global leverantör till fordons- och tillverkningsindustrin gör oss till en självklar partner för våra kunder.

Serietillverkningslösningar för varje elektrifieringsgrad

Schaeffler levererar teknik för alla typer av elektrifierade drivlinor. Sedan 2017 serietillverkar man elaxeltransmissioner, en viktig del av elaxelsystemen som ombesörjer optimal kraftöverföring från elmotor till hjul.

Detta är en mångsidig komponent med ett brett spann av applikationer; i Audi e-tron förekommer elaxeltransmissioner från Schaeffler i olika utformning i båda axlarna för fyrhjulsdrift. Och även i Porsche Taycan sörjer en högeffektiv koaxial elaxeltransmission från Schaeffler för önskad kraftdistribution till framaxeln.

För sina koaxiala elaxeltransmissioner belönades Schaeffler 2020 med det välkända PACE Award, som globalt i branschen räknas som ett intyg på framgångsrika fordonsprojekt. Schaeffler har även erhållit många order för sin speciella 3in1-elaxel, där elmotor, transmission och effektelektronik integrerats i ett enda system, en högeffektiv elaxel med avancerad effektdensitet.

Elmotorer i serieproduktion

Under innevarande år påbörjar Schaeffler serietillverkningen av elmotorer för hybridmoduler, hybridtransmissioner och elaxlar. Förutsättningen för de elmotorer man tillverkar är företagets modulbaserade och välintegrerade teknikplattform.

Det stora tillverknings- och teknikkunnandet hos Schaeffler om alla komponenter i elektriska drivsystem är en väsentlig orsak till den framgångsrika industrialiseringen av företagets tekniskt avancerade och lönsamma produkter.

Vid sidan av en växande serietillverkning av elmotorer för personbilar uppnådde Schaeffler nyligen en mycket viktig milstolpe i och med lanseringen av produkter i marknadsegmentet tunga lastfordon. Företaget har också nyligen fått en serietillverkningsorder för elmotorer med den nya våglindningstekniken som har hög effektdensitet och fördelaktig montering.

nter, system och service vilket den omfattande produktportföljen demonstrerar.