Nyheter

Flera Stockholmsnära flygplatser i fara

Skavsta flygplats är nära på att gå omkull, västeråsarna ska rösta om sin flygplats framtid och Bromma blöder, skriver Dagens Nyheter.

Regeringen kritiseras för att inte göra tillräckligt, men infrastrukturminister Tomas Eneroth slår ifrån sig:

– Regeringens ambition är att säkerställa samhällsviktiga transporter. Däremot huruvida man ska ha charterflygplatser för turisttrafik och liknande, det får ju bli en kommunal och regional fråga, säger Tomas Eneroth (S) till Dagens Nyheter.

Det var i förra veckan som vd:n för Skavsta flygplats, delvis ägd av Nyköpings kommun men främst av ett franskt företag (90 procent),slog  larm om det ekonomiska läget för verksamheten.

Skavsta närmar sig konkurs om kommunen inte går in med pengar, menade han.

Även Västerås och Bromma ligger illa till.

Det finns sedan tidigare en politisk majoritet i Västerås för att avveckla den lokala flygplatsen. I slutet av mars ska Västeråsborna rösta om saken.

Bromma flygplats ägs av Swedavia, som i fjol lade fram en rapport till regeringen om att flygplatsen inte längre är ekonomiskt lönsam.

Maria Stockhaus (M), riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, menar att situationen runt Stockholm riskerar att bli ett stort problem:

– Det är väldigt mycket trafik som i sådana fall ska in på Arlanda, säger hon.

– Vi behöver flyget för att hela Sverige ska kunna leva. Det finns inte fungerande alternativ och transportmedel i vissa delar av landet för att ta sig till Stockholm eller ut i världen.