Nyheter

Ängelholm Helsingborg Airport – en del av Bjäre Klimatkonsortium

Hösten 2019 startades Bjäre Klimatkonsortium på initiativ av Naturskyddsföreningen Bjäre med syftet att skapa en lokal samverkansmodell med aktörer som aktivt arbetar med klimat- och miljöfrågor.

– Det är mycket positivt att vi fick med oss flygplatsen i konsortiet. Det betyder att vi har en ytterligare aktör med oss som har stora utmaningar på klimatsidan och som vill delta i ett gemensamt arbete. Nu kommer det bli väldigt spännande att inom konsortiet diskutera konkreta vägar framåt för att försöka bidra till de viktiga miljö- och klimatfrågorna, säger Björn Dahlbäck som är en av initiativtagarna inom Naturskyddsföreningen Bjäre.

Det första steget är att göra en klimatanalys över Bjärehalvön och sammanställa olika källor till utsläpp av växthusgaser.

Analysen görs av konsultföretaget WSP och rapporten beräknas komma under mars. Därefter kommer ett antal workshops genomföras med analysen som underlag för att lära mer om utmaningarna kring klimatförändringarna, utbyta erfarenheter och idéer samt identifiera möjliga aktiviteter som kan leda till minskade utsläpp av växthusgaser.

– Hållbarhet och förbättringar för miljön finns med i vårt dagliga arbete så detta lokala initiativ känns helt självklart att vara med och stötta. Vi jobbar bland annat med vår klimatneutralitet som beräknas vara klar 2022, säger Paul Häckter, miljöansvarig på Ängelholm Helsingborg Airport.

Initiativet har fått stor positiv uppmärksamhet och förutom Ängelholm Helsingborg Airport är det för närvarande ytterligare 12 lokala organisationer och företag som valt att medverka; Båstad kommun, Bjäre Kraft, Svenska kyrkan genom Båstad-Östra Karups församling, LRF, Nolato AB, Peab AB, Lindab Profil AB, Lindab Ventilation AB, NP Nilsson Trävaru AB, Gram Hotels, Lars Henningsson samt Kranpunkten i Förslöv.