Nyheter

Miljöpartiet: ”Stoppa miljonrullningen till regionala flygplatser!”

”Sedan 2012 har regionala flygplatser stöttats med cirka en halv miljard kronor årligen, tagna direkt från skattebetalarnas pengar. Pengarna skjuts till för att verksamheten inte är lönsam.”

Det skriver Lorentz Tovatt (MP) , Klimatpolitisk talesperson  och Markus Lindgren (MP) , Kommunalråd Västerås i ett debattinlägg i Expressen:

”Faktum är att varenda regional flygplats går med minussiffror. Dessvärre har underskotten också växt de senaste åren, inte minst på grund av att fler väljer mer hållbara alternativ genom till exempel tågpendling. Istället för att låta flygplatserna klara sig själva väljer kommun efter kommun att öka sina stöd eller i vissa fall köpa upp hela flygplatsen för skattebetalarnas pengar. En kommun går dock mot strömmen.”

”I september i år fattade Västerås kommunfullmäktige ett historiskt beslut om att lägga ner sin flygplats. Under 20 år har den kostat västeråsarna en halv miljard kronor genom årliga underskott.”

”Låt oss vara tydliga: Flyget kommer inte försvinna helt från Sverige, och vi har orter och städer som kommer behöva bevara sina flygplatser. Men de orter som har goda järnvägsförbindelser eller närhet till en annan flygplats kommer inte ha samma behov av flyg. Vi får inte glömma att vi nu är inne i två kriser – corona och klimatet. Båda ändrar förutsättningarna för flygandet. Det är inte hållbart att svenskarna i snitt flyger fem gånger mer än det globala genomsnittet, om alla på planeten hade samma vanor hade vi kunnat vinka adjö till Parisavtalet redan i dag.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/stoppa-miljonrullningen–till-regionala-flygplatser/