Nyheter

Sveriges Bussföretag: ”Upphandlad busstrafik ger mer kollektivtrafik för pengarna”

”En ny rapport från framtagen av E&Y på uppdrag av Sveriges Bussföretag slår fast det som blev tydligt redan när svensk kollektivtrafik öppnades för upphandling i konkurrens på 1990-talet: konkurrensutsättning av kollektivtrafik innebär minskade totalkostnader och är en klok strategi för att värna skattepengar.”

Det skriver förbundets Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund i ett debattinlägg i Dagens Samhälle:

”Idag bedrivs kollektivtrafik i offentlig egen-regi endast i ett län och ett fåtal städer i Sverige. Coronapandemin har lett till att det i några regioner återigen höjts enstaka röster för en återgång till forna tiders ordning där den regionala kollektivtrafiken kördes i regi av regionerna själva. Men E&Y:s rapport visar att det vore ytterligare ett ekonomiskt slag mot den kollektivtrafik som nu blöder kraftigt i pandemins spår.”

”Hela kollektivtrafiksektorn behöver nu ta tillvara alla goda krafter hos trafikföretag och offentliga beställare för att utveckla framtidens kollektivtrafik. Nu behöver vi en kollektivtrafik, som möter ändrade resmönster och krav på flexibel mobilitet i spåren av krisen. En kollektivtrafik som fortsätter att leda omställningen mot en fossilfri fordonsflotta. (Redan nu kör svenska bussar på över 85 procent förnyelsebara drivmedel.)”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/upphandlad-busstrafik-ger-mer-kollektivtrafik-pengarna-35855