Nyheter

Skadlig kod sprids genom crackade versioner av Office och Photoshop

Kommersiell programvara kan vara dyr. Därför använder många användare hellre så kallat crackade versioner eller piratkopior. Men priset riskerar att bli ännu högre enligt Bitdefenders senaste undersökning – hackare använder crackade versioner av de populära Microsoft programmen och Adobe Photoshop för att sprida skadlig kod som ger hackare full kontroll över offrens enheter.
Bitdefenders säkerhetsexperter har upptäckt en malware-kampanj som har drabbat offer runt om i världen – även i Norden. Kampanjen har spridits genom crackade versioner av Microsoft Office och Adobe Photoshop. De crackade programmen kan vara attraktiva för dem som vill spara pengar eftersom de kan användas utan att man betalar för programvaran som brukligt är. Men det kan sluta med en ännu högre kostnad.
– Hackare har använt de crackade versionerna för att plantera bakdörrar som har gett dem full kontroll över offrens enheter. De har använt dessa bakdörrar för att stjäla filer, profildata från webbläsaren Firefox samt Monero-plånböcker fyllda med kryptovaluta, säger Bitdefenders säkerhetsexpert, Bogdan Botezatu.
Profildata från Firefox kan utnyttjas av hackare. Om offret har använt Firefox för att lagra inloggningsinformation för att kunna logga in direkt på sitt konto när man besöker en webbplats kan hackare göra detsamma, och därmed runda både det vanliga inloggningsförfarandet och eventuell tvåfaktorsautentisering. På detta sätt kommer hackare inte bara att få kontroll över offrets enhet utan potentiellt också flera av offrets konton online.
– Vi har dokumenterat att kampanjen har pågått under de senaste tre åren och att det finns offer över hela världen, inklusive en handfull offer i Danmark. Vi kan också se att hackare fortfarande är aktiva, avslutar Bogdan Botezatu.