Nyheter

1 av 5 slipper betala parkeringsböter med smart juristrobot

Lexlys Botboten är en juristrobot som gratis hjälper människor att enkelt och digitalt överklaga parkeringsböter. Sedan Botboten lanserades 2017 har den använts av nästan 8 000 personer varav ca 20 procent sluppit betala efter överklagande via boten.

Felparkeringsavgifterna har successivt höjts på många orter och drar in stora pengar till kommunerna i hela landet. Ungefär 1 miljard kronor om året enligt uppgifter från Transportstyrelsen. Det rör sig om cirka 1,5 miljon p-böter per år. Flest p-böter får stockholmare, göteborgare och malmöbor.

– Vi ville utveckla en enkel tjänst som bidrar till ökad rättssäkerhet för människor och inom ett område som är krångligt att ha koll på, säger Magnus Stein, grundare och vd på Lexly.

Parkeringsapparna har gjort det enklare att betala parkeringsavgifterna. Samtidigt som det har blivit krångligare att göra rätt för sig. I storstäderna finns flera olika appar som människor måste ladda ner och aktivera.

Parkeringsreglerna är svåra att förstå och det finns oftast lokala föreskrifter som gör det svårt att parkera rätt även om avsikten och viljan är att göra rätt.

– Vi vill göra det krångliga enkelt för alla genom att sänka trösklarna till juridisk rådgivning och utveckla juridiska tjänster som underlättar människors liv. Vi såg att parkeringsböter var ett område där vi kunde göra nytta. Att ha hjälpt så många redan är fantastiskt, säger Magnus Stein.

Botboten är gratis och finns tillgänglig för alla på botboten.se