Nyheter

Vänsterpartiet: ”Strunta i L och bygg järnvägen”

”Varför kommer regeringen inte till skott med de nya stam­banorna? Låt inte ett nyliberalt mikroparti kidnappa processen.”

Det skriver Nooshi Dadgostar, Ulla Andersson och Jens Holm från Vänsterpartiet i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet:

”Intresset för att resa med tåg har slagit alla prognoser i Sverige. På 20 års tid har tågresandet fördubblats. Svenskarna ligger i topp bland de som reser mest med tåg i Europa. Det är mycket bra, men det har också gjort att våra spår är helt fulla. Järnvägssystemet har slagit i kapacitetstaket. Även om vi skulle vilja går det inte att få ut mer tåg vår våra högt belastade spår, varken för persontrafik eller gods.”

”Lägg där till den stora spelförändraren: den kommande tunneln mellan Tyskland och Danmark. När den två mil långa tunneln står färdig kommer skåningarna att kunna resa snabbare till Hamburg än till Stockholm, godstransporterna kommer att fördubblas och persontrafiken öka kraftigt. Men i dag finns inte plats för detta i Sverige. Bygger vi inte ut kapaciteten på våra spår kommer Sverige att förvandlas till en flaskhals.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/v-strunta-i-l-och-bygg-jarnvagen