Nyheter

Tele2 och foodora accelererar testerna med Q-handelsroboten Doora

Denna vecka fortsätter q-handelsbolaget foodora och telekomoperatören Tele2 skarpa tester av hemleveranser med 5G-teknik i centrala Stockholm.

I detta steg kommer q-handelsroboten Doora att börja göra matleveranser till en testgrupp av kunder, som gör att framtidens leveranser är inom räckhåll.

Nu inleds den andra fasen i testet med självkörande matleveranser i centrala Stockholm med q-handelsroboten Doora. Första fasen inleddes med att låta Doora rulla på Stockholms gator och då analyserades den självkörande roboten, hur hon väjde för objekt och förbipasserande personer. Hon fick även genomgå tester att ta sig vidare på övergångsställen och hantera trottoarkanter.

I nästa fas som påbörjas idag, fortsätter testerna med att låta Doora leverera skarpa beställningar till kunder via foodoras plattform. foodora kommer analysera hur väl Doora fungerar vid upphämtning och leverans, samt samla in feedback från partners och kunder för utveckling av tjänsten.

– Det första testet med Doora gick över förväntan. Att kroka arm med partners som tänker innovativt och arbetar snabbt likt oss, är ett bra recept. Min förhoppning från veckans tester är att vi inom kort kan börja använda framtidens teknik i foodora, så att Doora kan bli en vanlig syn på Sveriges gator. V har även andra liknande projekt som inom kort sätts i rullning, säger John Denbratt, Logistikchef foodora Sverige. 

– I takt med att vi förbereder utbyggnaden av 5G i Sverige så jobbar vi parallellt med att flera spännande projekt där vi tittar på hur vi kan dra nytta av den fulla potentialen av 5G. Det här projektet som vi nu gör tillsammans med foodora är helt klart ett av de mest spännande och vi kommer kunna använda konceptet när vi tittar på andra branscher och användningsområden, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2.

Roboten Doora kan genom att vara uppkopplad mot Tele2s 5G-nät uppfatta sin omvärld, kommunicera och på så sätt skapa ett situationsanpassad tjänst – självkörande hemleveranser. Doora har en kamera som skickar information i realtid till foodora, som kan spåra och följa roboten samt snabbt skicka data till och från Doora.

Internet of Things (IoT) är ett begrepp som nu har tagit sig till svenska hemleveranser. foodora förutspår att antalet hemleveranser i framtiden kommer att öka markant. Därför arbetar foodora tillsammans med Tele2 för att hitta smidigare och bättre lösningar anpassade efter framtidens behov. Med 5G kan Doora fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg, där IoT kompletterar med de digitala verktyg för att få full kontroll på Doora ifall det dyker upp eventuella problem med hård- eller mjukvaran.

Fakta om pilotetesterna:

Q-handelsroboten Doora kommer att testköras runt Stureplan i Stockholm denna vecka. Doora kan transportera både mat och andra produkter som väger upp till 20 kg.