Nyheter

It-sektorn går emot regeringens 800-miljardersatsning på infrastruktur

Den största aktören inom bredbandsutbyggnaden, IP-Only,  kommenterar nu – och man är djupt kritisk:

Satsningen på 799 miljarder kronor som regeringen gör på vägar och järnvägar är i grunden en bra satsning på en viktig infrastruktur. Problemet är att bredbandsutbyggnaden samtidigt enbart får 2,8 miljarder kronor, och den är för många i dag en lika viktig infrastruktur. Vi kan inte undgå att se en gammaldags syn på infrastruktur när bredbandet, som är viktigare än någonsin när vi alltmer arbetar och studerar hemifrån, bara får några promille av stödet som annan infrastruktur får.

1,4 miljoner svenskar är förlorare, de flesta på landsbygden. Det är dessa som i dag saknar ett snabbt bredband när de behöver det som mest. Bredbandet är för många möjligheten att kunna arbeta och studera fullt ut hemifrån, och ytterst vara en del av det nya digitala samhället. Och i takt med att välfärdstjänsterna blir allt fler i framtiden ökar samhällsvikten med bredbandsutbyggnaden ytterligare.

Det finns många, inte minst från politiskt håll, som anser att aktörerna själva ska ta ansvar. Vi håller med om det, själva satsar vi mer pengar under ett år än regeringen gör på fyra. Vi vill fortsätta satsa miljardbelopp men då krävs rätt förutsättningar – stödjande bidrag utifrån moderna behov, är en bra start. Detta är samhällsviktigt – förändrar vi inte vårt sätt att se på infrastruktur och prioriterar därefter kommer landsbygden förbli ett digitalt b-lag. Det tror jag ingen vill. ”

– Fredrik Borg, consumerchef på IP-Only –