Nyheter

Handlingskraftig grävmaskinist Årets trafikhjälte

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk- och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Johannes Lybäck som får utmärkelsen.

Den 25 maj koras Johannes Lybäck till Årets Trafikhjälte 2021.

Motiveringen lyder: 

”Johannes visade handlingskraft och civilkurage genom att med sin grävmaskin effektivt stoppa en rattfyllerist från att fortsätta sin farliga färd.”

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Johannes Lybäck som får utmärkelsen.

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna i sociala medier. Det slutliga valet göras av en jury från MHF.

– Det var som vanligt flera kandidater som var värda priset, men Johannes fick överlägset flest röster, säger MHF:s VD Göran Sydhage, som kommer att dela ut priset.

De två andra finalisterna

En person i Gällivare som uppmärksammade en bil som framfördes vingligt. Personen ringde Polisen och höll samtidigt koll på bilen tills polisen kom.

En bilägare i Vänersborg upptäckte att en av familjens bilar stals. Bilägaren tog en annan bil och följde efter och fick stopp på rattfylleristen och var kvar tills polisen kom.

Så här gick det till när Johannes stoppade en rattfyllerist

Johannes arbetade nattetid med sin grävmaskin vid ett vägarbete. Plötsligt körde en skåpbil in i den skyddsbil som skyddar vägarbetarna.

När Johannes kollega närmade sig bilisten så försökte föraren köra därifrån. Han körde långsamt och ryckigt. Kollegan kom ikapp och kände genom den öppna fönsterrutan att föraren luktade sprit. Då ropade kollegan till Johannes att försöka stoppa bilen.

Sagt och gjort så körde Johannes rakt ut i vägen och spärrade vägen med sin grävmaskin, och när bilisten försökte smita igenom ändå vred Johannes samtidigt skopan så att den hamnade bakom skåpbilen.

Då förstod bilisten att det var kört och stängde av motorn och gav ifrån sig bilnyckeln.

Johannes ringde polisen som var på plats inom fem minuter, och mannen togs in misstänkt för flera trafikbrott som rattfylleri, vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

– Det kändes bra att få stopp på honom. Om han kört vidare mot Ekerö centrum vet man inte vad som kunnat hända. För mig är det en självklar grej att gripa in om det är något, säger Johannes Lybäck.