Nyheter

Øresundsbron lyser upp i regnbågsfärger under WorldPride och EuroGames

Øresundsbrons 203.5 meter höga pyloner lyser upp i regnbågsfärger i samband med Copenhagen 2021 den 12-22 augusti – elva dagar då Malmö och Köpenhamn gemensamt arrangerar WorldPride och EuroGames.

– Worldpride och EuroGames arrangeras för första gången i två länder samtidigt, och det blir ett jätteevent som knyts ihop av en regnbågsfärgad bro. Med pylonbelysningen vill vi vara med och sätta ljus på styrkan i mångfald, gränsöverskridande samarbete och allas rätt att älska den man vill på båda sidor av sundet, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig på Øresundsbron.

Øresundsbron välkomnar alla människor till förbindelsen och i linje med konsortiets värdegrund är det viktigt att spegla den mångfald som finns – bland personal, kunder och i det omkringliggande samhället – för ökad inkludering och acceptans av bland andra hbtqi-personers rättigheter.

Øresundsbrons pridebelysning tar sin utgångspunkt i den permanenta pylonbelysningen, men under perioden 12-22 augusti byts det vita standardljuset ut mot regnbågsfärger. Vid premiären den 12 augusti tänds belysningen klockan 21.30 – och kommer därefter att lysa från solnedgång till soluppgång till den 22 augusti.

Fakta: Pylonbelysningen

Øresundsbrons pylonbelysning togs i bruk sommaren 2020. Armaturerna ersattes av nya eftersom belysningen var sliten av väder och vind under 20 år, men också eftersom armaturerna krävde mycket underhåll.

Såväl ökad energieffektivitet som estetik vägde tungt i utformningen av den nya och mer dynamiska LED-belysningen. Kombinationen av smalstrålande optik och specialdesignade avskärmningar säkrar minimal ljusförorening.

Øresundsbrons pyloner är belysta i vitt ljus som standard, men vid särskilda tillfällen tänds bron i olika färger och scenarier.