Nyheter

Pionjär inom förnybar energiförsörjning: Fronius tankar vätgasbuss med 100 % lokalt producerad, grön vätgas

Fronius, den österrikiska experten på energilösningar, har återigen bevisat sin ledande position när det kommer till förnyelsebar energiförsörjning. Idag startade en två veckor lång testkörning av en vätgasbuss i Wels, Oberösterreich. Inom ramen för detta unika, europeiska projekt, kommer bussen tankas genom Fronius Solhub med lokalt producerad, grön vätgas, tillverkad av solenergi.

Många politiker och representanter från näringslivet var närvarande när testkörningen av ”Solaris Urbino 12 Hydrogen” startade. Bussen, som drivs av vätgas, kommer köras under två veckor i lokaltrafiken i Wels.

Bussen kommer dagligen tankas med cirka 13 kg vätgas på Fronius anläggning för forskning och utveckling i Thalheim, vid Wels. Tankningen tar cirka 15 minuter, och på den ska bussen kunna köra minst 160 km1, beroende på användningsförhållandena.

– Det allra bästa är att värme och vattenånga är de enda restprodukterna från den kemiska reaktionen i bränslecellerna,som fungerar som en sorts mini-kärnkraftverk. Tankningen av vätgas går snabbt och bekvämt, och den skiljer sig knappast från en tankning av ett dieselfordon, säger Anna Mejer, VD, Solaris Bus, entusiastiskt.

– Vi är glada att få vara en del av detta unika projekt. Med Solhub kan vi erbjuda en nyckelfärdig komplett lösning för lokal framställning av grön vätgas och att använda den för att tanka bränslecellsfordon. Det gör att vi har kommit ännu ett steg närmare vår vision 24 timmar sol. Solhub har en enormt stor potential både för det privata näringslivet, men även för offentlig verksamhet. Båda har en nyckelfunktion när det gäller att utforma och förverkliga framtidens energiförsörjning, förklarar Martin Hackl, Global Director för affärsområdet Solar Energy, Fronius International GmbH.

Prioriterat för Fronius under testkörningen är att skapa medvetenhet om att det krävs lokalt producerad grön vätgas och att bevisa att det fungerar i praktiken. ”Vi visar med detta att tekniken fungerar och att den redan är användbar i vardagen”, säger Thomas Rührlinger, Business Development Hydrogen Solutions, Fronius International GmbH.

Fronius Solhub som lösning för en klimatneutral framtid

– Den största utmaningen är tillgången till grön vätgas. Fronius Solhub löser det problemet, eftersom där produceras det grön vätgas direkt på plats, av solenergi, förklarar Martin Hackl. Det gör att man slipper långa, klimatbelastande transport- och importvägar, samtidigt som CO2-fri produktion av vätgas säkerställs. Företag som exempelvis SAN Group, kommer i framtiden att producera upp till 100 kg grön vätgas per dag, direkt i företagets anläggningar.

Fronius erbjuder med Solhub en modulär lösningsportfölj för sektorskoppling och lagring av förnyelsebar energi. Hållbart och lokalt producerad vätgas har hög potential att bli en viktig byggsten i energiomställningen och därmed skapa värde på hemmaplan och möjliggöra regionala affärsmodeller.

– Vi räknar inom kommande år med att detta kommer bli vanligt ute hos kunder inom tillverkningsindustri, offentlig verksamhet och trafikföretag samt från logistik, turism, operatörer av specialfordon samt inom ramen för förnyelsebara energigemenskaper, berättar Rührlinger.