Nyheter

ChargePoint förvärvar ViriCiti – påskyndar elektrifieringen av fordonsflottor

ChargePoint Holdings, Inc. tillkännager idag förvärvet av ViriCiti, leverantör av elektrifieringslösningar för vagnparker med elbussar och kommersiella fordon.

ChargePoint förvärvade ViriCiti för en total köpeskilling på cirka 75 miljoner Euro kontant, en summa som kan komma att justeras. ViriCiti-teamet, dess kundkonton och teknologi, kommer att bli en del av ChargePoints verksamhet. Tillsammans med det pågående förvärvet av has·to·be, ledande europeisk leverantör av e-mobilitetsteknik, bekräftar denna transaktion att företaget uppfyller sin tillväxtplan i Nordamerika och Europa.

ViriCiti kommer att stärka ChargePoints produktportfölj av hårdvara, mjukvara och tjänster för fordonsflottor genom att integrera informationskällor som hjälper flottorna att optimera sin eldrift, inklusive batterihantering, laddstationsövervakning, OEM-agnostisk telematik, samt underhålls- och driftsdata för fordon. Denna kombinationslösning möjliggör identifiering av de optimala vägarna för elektrifiering, övervakning och rapportering av drifttid, bränsleoptimering för att säkerställa driftberedskap till låg kostnad, samt integrera fordons- och laddstationshanteringen.

Genom att arbeta med de system som redan finns på plats, kommer ChargePoint att kunna leverera den mest kompletta uppsättningen lösningar för operatörer av elfordonsflottor och därmed garantera framgång, från initial infrastrukturutbyggnad till optimering och tillväxt.

Pasquale Romano, President och CEO på ChargePoint:

– Fordonsflottornas framtid är elektrisk och att ha laddningslösningar integrerade i de många affärssystem som redan finns i dagens depåer är avgörande för en smidig drift. Genom att tillföra ViriCitis möjligheter till fordonshantering i vår produktportfölj kommer ChargePoint att kunna erbjuda utökad funktionalitet till operatörer av elbussflottor och kommersiella fordonsflottor, samtidigt som vi förblir öppna för integration med existerande telematiksystem. Den kombinerade lösningen understryker vikten av mjukvara för elbilsladdning och kommer att säkerställa driftberedskap till låg kostnad när fordonsflottor av alla typer i Nordamerika och Europa fortsätter att elektrifieras.

ViriCiti grundades 2012 och har idag över 50 anställda i Nederländerna och USA, en etablerad marknadsandel i Nordamerika och Europa med cirka 150 vagnparksoperatörer, 3 500 anslutna fordon och 2 500 nätverksanslutna laddplatser under sin förvaltning. Viricitis kunder inkluderar framstående vagnparksoperatörer och OEM:er som Arriva, Berliner Verkehrsbetriebe, Chicago Transit Authority, Gillig, Keolis, King County Metro, Metropolitan Transit Authority (New York), PicNic, San Francisco Municipal Transportation Authority och Toronto Transit Commission.

Freek Dielissen, CEO för ViriCiti:

– Vårt uppdrag under de senaste nio åren har varit att hjälpa vagnparksoperatörer att hantera sin elverksamhet. Idag har nollutsläppstransporterna nått en brytpunkt, och vi är glada över att ansluta oss till det ledande laddnätverket ChargePoint och där integrera våra komplementära erbjudanden för att möjliggöra en snabbare elektrifiering av flottor över Europa och Nordamerika.

Dr. Jose Serras-Pereira, Director – Advisory, Mobility Group, Frost & Sullivan, bekräftar:

– Behovet av effektiva mjukvaruverktyg för att samla, analysera och rekommendera fordonstyper, laddningshårdvara, energikrav på verksamhetsplatsen och andra operativa strategier har aldrig varit större än idag. Mjukvara, analyser och rådgivning förväntas bli viktiga portföljkomponenter för alla branschaktörer som vill tillhandahålla en helhetssortiment av elektrifieringstjänster i en B2B-miljö och hjälpa till att påskynda elektrifieringen av fordonsflottor under det kommande decenniet. Med detta förvärv och företagets nyligen tillkännagivna lösningsportfölj för fordonsflottor, som redan innehåller en skalbar laddningsplattform för elfordon med hårdvara, installation och vagnparkshanteringstjänster, är Chargepoint nu väl positionerat för att erbjuda vagnparkschefer ett komplett utbud av nödvändiga verktyg för att börja planera och genomföra sina elektrifieringsresor.

Goldman Sachs & Co. LLC fungerade som exklusiv finansiell rådgivare åt ChargePoint. IMPROVED Corporate Finance B.V. fungerade som den exklusiva M&A-rådgivaren åt ViriCiti och dess aktieägare.