Nyheter

Expertrapporten bekräftar effektiviteten: Lägre hälsorisker med mjuka hammare och klubbor från Halder

Faran finns överallt inom hantverkssektorn. Olycksfall i arbetet – både stora och små – inträffar nästan varje dag. Tester har visat: Erwin Halder KG:s mjuka hammare och klubbor minskar risken i många högrisksituationer. Som en extra fördel effektiviserar de den dagliga arbetsrutinen, bevarar arbetsstycket och förkortar ofta arbetstiden till en lägre kostnad.

Varje slag åtföljs av en hög och kvardröjande smäll, och vibrationerna den orsakar kan kännas inte bara i luften. När stål träffar stål kommer du att känna efterklangerna i ditt blod och i dina ben.

Effekterna är mer än bara obehagliga:

– Den höga volymen kan orsaka permanenta skador på din hörsel. Den våldsamma rekylen och vibrationerna som genereras vid handtaget sätter extrem belastning på muskler, leder och senor i armar och axlar. I vissa fall kan detta resultera i smärtsamma inflammationer. En kraftig rekyl är också tröttande för armen, vilket gradvis minskar kraften och gör det nödvändigt att öka antalet slag för att uppnå önskat resultat. Detta gör arbetet onödigt utmattande. Den överlägset största risken vid stålslag på stål utgörs dock av metallsplitter som kan orsaka allvarliga skador, konstaterar Volker Gernth, försäljningschef handverktyg på Erwin Halder KG. Det innebär att det finns risker för hantverkare vid användning av hammare med härdat stålhuvud på stålverkstycken, stålkanter, inramning, stålbalkar,  järnvägsspår eller liknande material.

Minimera risken genom att välja en SUPERCRAFT, SECURAL eller BLACKCRAFT

Halder mjuka hammare ger ett botemedel. Detta har nu bekräftats i en färsk expertrapport utförd av Büttelborn ”Engineering Office for Ergonomics”: De tester som utfördes av ingenjörerna fokuserade på tre rekylfria mjuka klubbor tillverkade av Erwin Halder KG: SUPERCRAFT, SECURAL och BLACKCRAFT. De är fyllda med stålkulor som minskar rekylen.

Dess skär av speciell nylon, dess robotsvetsade handtagsskyddshylsa och dess vibrationsdämpande hickoryhandtag gör SUPERCRAFT idealisk för plåtarbeten som montering och reparationsarbete inom personbils- och nyttofordonssektorn, positionering och sammanfogning av arbetsstycken, montering av vassa arbetsstycken, uträtningsarbete, bostadsmontering, anläggningskonstruktion och underhållsarbete.

När det gäller arbete på hörn och kanter får SECURAL en avgörande fördel genom sina utbytbara rektangulära skär av polyuretan. BLACKDRAFT-hammaren med sitt PUR-inneslutna stålrörshölje och ergonomiskt formade gummihandtag används främst för arbeten på särskilt känsliga arbetsstycken.

När de ställdes mot en konventionell låssmedshammare på 500 g i de tester som utfördes av ingenjörskontoret lyckades de tre mjuka klubborna sänka den upplevda volymen under ett slag på en aluminiumhålprofil med en betydande grad: med 41,4 procent för SUPERCRAFT, med 60,8 procent för SECURAL och med häpnadsväckande 63,4 för BLACKDRAFT.

Vilken lättnad för öronen! En annan betydande minskning jämfört med låssmedshammaren kan mätas i den belastning som orsakas av rekylen efter ett slag på en slagplatta tillverkad av stål: Verkstadskontoret mätte minskningar av vibrationer på handtaget på 48,7 procent, 57,2 procent och 58,7 procent för SUPERCRAFT,  secural respektive BLACKDRAFT. Omvänt producerade SUPERCRAFT en slagkraft under ett slag på en aluminiumslagsplatta som var 13,7 procent högre än en låssmedshammare, medan SECURAL var i nivå med låssmedens hammare i detta område. Medan den slagkraft som genererades av BLACKDRAFT var något lägre med 4,9 procent, befanns produkten vara mycket skonsammare på både arbetsstyckena och användaren.

– Vi lyckades också eliminera alla faror från metallsplitter som bryts av, eftersom de slagytor vi använder i våra mjuka klubbor är mjukare än det material de bearbetar. Även om de är mjukare än andra slagytor är dock nyloninsatserna i SUPERCRAFT-klubban exceptionellt slitstarka. Tester har visat att de också håller för att slå på stålkanter – även i temperaturer under fryspunkten, avslöjar Volker Gernth.

Högkvalitativa material säkerställer livslängd och säkerhet

Att bara använda de finaste materialen för produktion av sina mjuka klubbor är den heligaste principen på Halder: De högkvalitativa trähandtagen är tillverkade av hickory / akacia. De långa fibrerna i dessa träslag gör handtagen mer brytsäkra och därmed mycket säkrare än de askhandtag som ofta finns på marknaden. Om hammarens trähandtag går sönder under ett slag finns det risk för att hammarhuvudet orsakar allvarliga skador. Dessutom håller handtagets skyddshylsor handtaget säkert från skador vid felslag. Ännu bättre: den ergonomiska formen på både trähandtagen och gummigreppen gör att verktygskonturen passar perfekt för användaren. Detta hindrar den mjuka klubban från att lätt glida ur handen.

Alla hus i de mjuka klubborna är ultrastabila och brytsäkra. Eftersom svetsoperationerna utförs av robotar är verktygen garanterat av genomgående hög kvalitet. Denna tillverkningsprocess håller också det fyllda stålskottet i hammarhuvudet perfekt förseglat och skyddar det från korrosion genom ett tjockt lager av ytbeläggning.

Volker Gernth:

– Bortsett från att skydda hantverkaren bevarar de mjuka klubborna arbetsstycket som bearbetas och skyddar det från att skadas. Som ett extra plus gör de sig av med behovet av att använda extra slagblock för att skydda arbetsstycket. Att välja den mjuka klubba som är bäst för applikationen kommer att lämna känsliga brädor/plattor, glasrutor och trädelar helt intakta, utan skador. Det kommer inte att finnas några repor eller defekter på känsliga ytor, till exempel som annars lätt kan bli på lätta metallfälgar. Även oönskade färgmärken från verktyget på ljusa material som natursten eller trä kan undvikas med rätt val av klubba. Detta bidrar till att spara tid och kostnad eftersom det gör reparationsarbetet helt onödigt.

Rätt mjuk hammare eller klubba för alla typer av applikationer

Speciellt produkten som startade allt för Erwin Halder AG, ”SIMPLEX”, erbjuder ett stort urval av olika slagytor. Användare kan välja mellan åtta olika typer av utbytbara insatser. De kan därför hitta rätt lösning för alla applikationer. Slagytorna av kompositgummi kommer till exempel att hålla mycket längre än en vanlig gummiklubba. Och tack vare SIMPLEX-principen kommer användaren att njuta av ultimat flexibilitet, ekonomi och bevarande av resurser eftersom alla enskilda delar – handtag, hus och slagytor – kan bytas ut separat.

Volker Gernth avslutar:

– Våra mjuka hammare och klubbor spelar i en egen liga: De gör arbetet säkrare och mer enkelt och effektivt. De håller användaren säker, är skonsam mot materialet och lägger grunden för arbetsresultat av utmärkt kvalitet. Detta är inte enbart vår övertygelse, utan har bekräftats i många jämförande tester och i miljontals användningsfall i den verkliga världen.www.halder.com

Foto: Erwin Halder KG

Läs mer om Erwin Halder KG

www.halder.com/de

På bilden: BLACKCRAFT tillsammans med alla andra Halder mjuka klubbor minimerar skador som repor och defekter på känsliga ytor