Nyheter

Unik i Sverige: Lambertssons eldrivna kran

Lambertsson Kran är först i Sverige med att erbjuda sina kunder en larvburen mobilkran som är helt eldriven.

Den miljövänliga och hypermoderna maskinen finns bara i tre exemplar i hela världen.

– Det finns bara tre exemplar och att en av dem nu ägs av Lambertsson gör mig både glad och stolt. Det här är framtiden, vi måste bort från maskiner som drivs av fossila bränslen, säger Jan Heed, VD på Lambertsson Kran AB.

Den eldrivna kranen, Liebherr LR 1250 Unplugged, fungerar på samma sätt som en dieseldriven förutom att den har ett batteripaket med laddare och drivs helt och hållet med ström. Med en kabel på 32 ampere går det att köra obehindrat hela arbetsdagen medan själva batteriet räcker i fyra timmar.

Lambertsson har i nuläget tre motsvarande, dieseldrivna, kranar.

– På ett år slukar de cirka 14 000 liter bränsle var för sig, så genom att gå över till eldrift gör vi stora miljöbesparingar. Både våra kunder och vi själva vill få ner utsläppen och målet är att Lambertsson ska bli så fossilfritt som möjligt. Med den nya kranen minskar vi dessutom buller och avgasutsläpp på arbetsplatserna. Den blir ett fantastiskt tillskott till vår maskinpark och ett stort steg mot våra och våra kunders högt uppsatta miljö- och hållbarhetsmål, säger Jan Heed.

Kranen kommer att användas över hela landet och används just nu av Smidmek vid ett prefabmontage för Peab i Lund.