Nyheter

Ny privatjet för vägarna – Audi grandsphere concept

Under bilsalongen IAA 2021 i München visar Audi upp en privatjet för vägarna – Audi grandsphere concept. Liksom i ett förstaklassflyg kombinerar den 5,35 m långa grandsphere lyxkänslan i en privatjet med högsta komfort och en avancerad upplevelse ombord.

Självkörande på nivå 4 ger den en helt ny frihet – interiören omvandlas då till en rymlig upplevelsesfär utan ratt, pedaler eller instrument.

Framsätena blir en förstaklasslounge med maximalt med utrymme, fri sikt och tillgång till alla funktioner i ett heltäckande digitalt ekosystem.

Som den andra av tre “sphere” konceptbilar från märket med de fyra ringarna har eldrivna Audi grandsphere en speciell plats. Det beror på att mycket teknik och många designfunktioner i konceptbilen kommer att dyka upp i kommande serietillverkade Audi-modeller inom några få år. Audi grandsphere concept visar på märkets ambition att bli trendsättare för teknisk transformation och helt nya mobilitetserbjudanden i bilvärldens översta segment.

I augusti 2021 premiärvisades den eldrivna roadstern Audi skysphere concept– en spektakulär vision av en självkörande GT som tack vare ställbart axelavstånd kan förvandlas till en aktivt körd sportbil. Båda konceptbilarna – liksom Audi urbansphere, den tredje konceptbilen som visas under 2022 – utgår från det gemensamma konceptet att vara självkörande på nivå 4. Audi arbetar tillsammans med CARIAD, Volkswagen-koncernens mjukvarubolag, för att lansera tekniken under andra hälten av detta årtionde.

Nivå 4 gör inte bara att interiören förändras från klassisk förarorienterad till en rymlig lounge så snart som ratten och pedalerna försvinner.

Samtidigt öppnar det upp för en ny frihet.

Audi grandsphere frigör inte bara föraren från själva körningen när det är möjligt, utan erbjuder samtidigt alla ombord ett brett utbud av upplevelser: kommunikation eller avkoppling, arbete eller tillbakadragande till en privat sfär om så önskas. Audi grandsphere concept omvandlas från att vara enbart en bil till en “experience device“ .

Med Audi’s egna tjänster och integrationen av andra digitala tjänster är möjligheterna nästan oändliga. De kan ge tips om ett spektakulärt vägval, liksom restauranger eller hotellförslag på en resa. Bilen tar även hand om vardagsuppgifter utöver resan i sig.

Den självkörande Audi grandsphere concept hämtar upp sina passagerar med information om deras destination och hanterar själv parkering och laddning.

Skräddarsydd infotainment, och sömlös integration av musik och video. I ett ytterligare steg, kommer Audi göra personaliserade och exklusiva möjligheter tillgängliga med konserter, kulturella-, och sportevenemang som kunderna får inbjudningar till.

Audi grandsphere concept illustrerar märkets ambition att definiera framtidens progressiva lyx: för Audi omfattar det möjligheten till nya högklassiga upplevelser som möjliggörs via digitalisering, liksom en helhetssyn när det gäller hållbarhet med målet att nå koldioxidneutralitet längs hela värdekedjan i en nära framtid.

På bilden: Utvecklingschef Oliver Hoffman och Designchef Marc Lichte premiärvisar Audi grandsphere concept i samband med IAA 2021