Nyheter

Ny materialhanterare från Caterpillar

Den nya materialhanteraren Cat MH3026 är konstruerad för att användas vid avfallshantering och metallåtervinning. Det elektrohydrauliska systemet optimerar balansen mellan kraft och effektivitet samt förbättrar cykeltider för att kunna hantera mer material på samma tid.

Maskinen drivs av en Cat C7.1 dieselmotor, som kan köras på biodieselbränsle upp till B20. Motorn uppfyller emissionsnormerna i EU steg 5 och har ett underhållsfritt efterbehandlingssystem. Valet mellan driftlägena Power och Economy finjusterar effektbehovet efter uppgiften och ger enligt Caterpillar upp till 10 procent lägre bränsleförbrukning än tidigare modeller utan att kompromissa med maskinens prestanda.

De nya frontlänkagen ger en räckvidd på max 13 meter. MH3026 har även upp till 20 procent högre svängmoment för att flytta mer material på kortare tid. Tunglyftsläget ökar lyftkapaciteten.

Säkerhet

Med SmartBoom, som är standard, kan bommen röra sig fritt uppåt och nedåt utan att pumpflödet används, så att föraren kan fokusera på gripreglagen. Det ger i sin tur en mjukare och bränsleeffektivare cykel. En rad tillbehör och nya räckviddsalternativ finns för olika tillämpningar för att öka flexibiliteten.

Funktionen E-gräns hindrar maskinen från att röra sig utanför förarinställda parametrar. Hyttundvikande hjälper föraren att undvika kontakt mellan arbetsredskapet och hytten. Den nya funktionen med förar-ID förhindrar obehörig användning av maskinen genom att kräva en PIN-kod för att starta motorn.

Hytt

Stora rutor i härdat glas med smala stolpar i den ombyggda hytten förbättrar sikten och driftsäkerheten. Maskinen kan även fås med joystickstyrning. Det eliminerar rattstången vilket avsevärt förbättrar sikten framåt, ger bättre benutrymme och underlättar instigningen.

Höger- och bakåtriktade kameror som standard visar video på den stora pekskärmen i förarhytten för att ytterligare förbättra sikten på arbetsplatsen. Kamerorna kan även uppgraderas till 360 graders sikt. Maskinen har fått tjockare, slagtåliga och stötsäkra vindrutor och takfönster som uppfyller kraven i standarderna EN356, P8B och P5A.

Service och underhåll

Det nya hydrauloljefiltret förbättrar filtreringen och förlänger bytesintervallerna till 3 000 drifttimmar. Det innebär en 50 procent längre livslängd jämfört med tidigare modeller. Nya tömningsfria ventiler håller hydrauloljan ren vid filterbyten. Alla motorfilter har ett underhållsintervall på 1 000 drifttimmar och det nya luftintagsfiltret med förrenare håller i upp till 1 000 timmar.

En strömställare på marknivå stoppar all bränsletillförsel till motorn och stänger av maskinen. Standardbackventiler för bom- och sticksänkning håller frontlänkaget säkert på plats och förhindrar omvänt oljeflöde vid oväntad förlust av hydraultrycket. Alla punkter för dagligt underhåll nås snabbt från marknivå, medan en ny serviceplattform med steg ger enkel, säker och snabb åtkomst till det övre serviceområdet.

På bilden: Materialhanteraren Cat MH3026 är konstruerad för att användas vid avfallshantering och metallåtervinning.

Foto: Caterpillar