Nyheter

Brunnar och kanalisation i innovativt material revolutionerar infrastrukturbyggen

På en marknad där betongkonstruktioner länge har dominerat upptäcker allt fler fördelarna med Melbye Skandinavias kabelbrunn Ultima Connect. Tack vare sin styrka, hållbarhet och användarvänlighet är den ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till den traditionella betongen.

Melbye Skandinavia är ett av de ledande företagen inom försäljning av lösningar för infrastruktur. Just nu är företaget engagerat i leveranser till såväl vägprojektet Förbifart Stockholm som till bygget av järnvägstunnel under Varberg.

– Vi är aktiva på en marknad som av tradition präglas av betong. Våra brunnar och kanaler utmärker sig genom att de har samma hållfasthet som traditionella betonglösningar, samtidigt som de är mycket anpassningsbara och lätta att jobba med, säger Jonas Moberg, affärsområdeschef Infrastruktur vid Melbye Skandinavia.

Hållbart och funktionellt

Till Förbifart Stockholm har Melbye bland annat levererat kabelbrunnen Ultima Connect. Den är tillverkad i materialet GRP, det vill säga glasfiberarmerad plast eller komposit.

– Ultima Connect klarar alla belastningar och har samma egenskaper när det gäller hållfasthet som brunnar i betong men har också den stora fördelen att den är lätt, modulbyggd och flexibel, berättar Jonas Moberg.

Brunnarna och kanalerna kräver inga tunga lyft med kranbilar och eliminerar farlig arbetsmiljö med klämrisker nere i djupa hål för anläggningsarbetare. I stället lyfts komponenter på plats i moduler och de byggs allteftersom markarbetet fortskrider. Det är lätt att göra håltagningar i materialet och komponenterna kan anpassas på plats.

– Våra lösningar har blivit uppskattade av entreprenörerna, som får jobba i sin egen takt utan att vara beroende av fördyrande kranbilar, säger Jonas Moberg.