Nyheter

Digitalisering i rentalbranschen: vikten av att följa med i utvecklingen

I rentalbranschen är det viktigare än någonsin att sticka ut från mängden, och digitalisering är nyckeln till att förbättra effektiviteten och ligga steget före konkurrenterna. I dagens marknad är det svårt för uthyrare att vara konkurrenskraftiga om de fortsatt använder föråldrad teknik och ineffektiva processer. Genom digitalisering kan företag skapa nya intäktsmöjligheter, strömlinjeforma sina processer och förbättra resultaten.

Kraftfulla mobila lösningar kan omvandla varje del av en verksamhet. Med hjälp av webbgränssnitt och appar görs arbetsprocesserna snabba, enkla och pappersfria vilket inte endast spar tid och pengar, utan även säkerställer att företag kan erbjuda en kundservice som sticker ut från mängden.

Från att kunna skapa offerter och hyresavtal på resande fot till full överblick över arbete i fältet, kan mobila lösningar hjälpa till att öppna upp ett helt nytt, sömlöst sätt att göra affärer. Appar och webblösningar gör det möjligt för uthyrare att prestera bättre, med tydlig överblick över tillgänglig utrustning, påminnelser om service och underhåll som säkrar att ingenting missas, optimal logistikplanering och tillgång till rapporter och data som förutspår framtida flaskhalsar. Med hjälp av denna viktiga information kan företag arbeta mer proaktivt och ta faktagrundade beslut som ökar effektiviteten och lönsamheten.

Mobila lösningar för dagens värld

– Vi har sett en stor ökning av antalet uthyrningsföretag som vill nyttja mobila lösningar och appar i sin verksamhet för att bli effektivare, förbättra kundservicen och bidra till högre säkerhet i byggindustrin och rentalbranschen, säger Malin Söderberg, kundansvarig för MCS Hyrsystem i Norden.

MCS har bland annat utvecklat så att det är möjligt att skanna en QR-kod på utrustningen som ger maskinanvändaren snabb och enkel tillgång till viktig säkerhetsinformation på sin mobila enhet.

– Detta har hjälpt våra kunder i deras och rentalbranschens kamp att minska antalet arbetsplatsolyckor och har skapat ett digitalt sätt att enkelt ge maskin- och verktygsanvändare snabb tillgång till branschorganisationens ovärderliga register av PSI (Personlig Säkerhetsintroduktion).

Enkel tillgång till viktig data

Med all nödvändig information på en plats, kan arbete som förut tog timmar nu klaras av på bara några minuter. När viktig data lagts in i hyrsystemet delas denna information sömlöst till exempelvis ekonomisystem och andra lösningar som företag vill koppla till.

Genom kraftfulla integrationer till olika system och telematikleverantörer kan uthyrare därmed spara enormt mycket tid, som istället kan läggas på inkomstgenererande arbete och på att ytterligare öka kundnöjdheten.

Klyftan kommer fortsätta att växa mellan de företag som sammanför sina processer i en digital lösning och de som fortsatt arbetar med manuella processer och administrativt dubbelarbete.

Statistik och data

Genom digitalisering kan företag även få tillgång till statistik och data med bara några knapptryck, som ger dem allt de behöver för att kunna fatta välgrundade beslut för verksamheten både för nutid och framtid.

Eventuella brister i flottan upptäcks innan de hinner orsaka problem, och uthyrare får varningar om tillgångar som behöver underhåll eller service, som hjälper dem undvika haverier ute på hyra. Att ha full koll på utrustningens säkerhet, prestanda och lönsamhet är avgörande för verksamhetens framgång och dess goda rykte.

– Vi på MCS har sett en stadigt ökande efterfrågan från uthyrare och byggföretag som söker nya innovativa sätt att förbättra effektiviteten, och öka lönsamheten. Vi hjälper företag som nu är redo att starta sin digitaliseringsresa samt större företag som växt ur sitt nuvarande system och söker lösningar som ligger mer teknologiskt i framkant, berättar Malin Söderberg.

Teknik och människor

MCS får många samtal från konsultfirmor som assisterar företag att hitta det mest lämpliga framtidssystemet för deras verksamhet.

– Viljan att följa med i den teknologiska utvecklingen inom branschen är stor. De frågar om lösningens integreringsmöjligheter, utrymme för framtida tillväxt samt bredd och djup i hyrsystemets funktioner och kräver att det finns möjlighet till digitalt arbete.

När vi pratar om digitala processer är det viktigt att komma ihåg att digitalisering inte bara handlar om teknik. Det handlar också om att få människor och hela organisationer att anamma och ”känna sig hemma” med nya digitala arbetssätt.

– Det är oerhört viktigt att verksamheten är villig att släppa manuella utdaterade arbetsrutiner och kan se fördelarna med att implementera modern digital teknik och effektivare rutiner. Företagets passion för modernisering och ett lättanvänt hyrsystem är nyckeln till en framgångsrik digital transformation, understryker Malin Söderberg.

Allt-i-ett-lösning

MCS har över 35 års erfarenhet av att hjälpa uthyrningsföretag och byggbranschen med systemlösningar som hjälper dem att växa och blomstra. Med en högteknologisk plattform av moln-, webb- och mobilprodukter som är integrerade i en allt-i-ett-lösning, gör MCS det möjligt för företag att arbeta effektivare med ökad lönsamhet och hög kundnöjdhet som resultat. MCS har omfattande och gedigen erfarenhet i branschen och har arbetat med många välkända företag på deras digitaliseringsresa, och hjälpt dem att nå sina affärsmål.