Nyheter

Acronis Cyber Readiness Report 2021 avslöjar kritiska säkerhetsluckor i IT-miljöer

53 % av företagen exponeras för angrepp via leverantörskedjan. Acronis Cyber Readiness Report 2021 avslöjar de kritiska säkerhetsluckorna:

Branschkrav på URL-filtrering växte med faktor 10 från förra året. Långsam utveckling jämfört med tillväxten av cyberattacker som blir alltmer sofistikerade SINGAPORE, 19 oktober, 2021 – Acronis, den globala ledaren inom cyberskydd, har publicerat sin årliga Cyber Readiness Report som ger en heltäckande översikt över modern cybersäkerhet och de största problemen för företag och distansarbetande över hela världen till följd av den globala pandemin.

Acronis-forskning från förra året visade att över 80 % av de globala företagen medgav att de inte varit förberedda på övergången till distansarbete vilket tvingade dem att snabbt skaffa lösningar för att åtgärda de känsligaste sårbarheterna.

Baserat på resultaten av årets oberoende undersökning av 3 600 IT-chefer och distansarbetare i små och medelstora företag i 18 olika länder över världen, upplever 53 % av de globala företagen en falsk känsla av säkerhet när det gäller attacker från leverantörskedjan. Trots välkända globala attacker av tillförlitlig programvara såsom Kaseya eller SolarWinds, tror över hälften av IT-cheferna att ”känd, tillförlitlig programvara” ger ett tillräckligt skydd. Detta gör dem till ett enkelt byte.

Attacker växer i antal och i sofistikering

Tre av 10 företag rapporteras få minst en cyberattack om dagen, ungefär som förra året, men i år har bara 20 % av företagen rapporterat att de inte blivit attackerade, en nedgång från 32 % under 2020 vilket visar att attackerna ökar.

– Cyberbrottsbranschen har visat sig vara ett väloljat maskineri detta år, man förlitar sig på välfungerande angreppsteknik såsom nätfiske, skadlig programvara, DDoS och annat. Cyberbrottslingarna expanderar hela tiden sina mål samtidigt som organisationer hålls tillbaka av växande komplexitet i IT-infrastrukturen, säger Candid Wuest, Acronis VP of Cyber Protection Research. “Bara ett litet antal företag har moderniserat sin IT med integrerat dataskydd och cybersäkerhet. Hotlandskapet kommer fortsätta att expandera och automatisering är det enda sättet att förbättra säkerheten, sänka kostnader, höja produktiviteten och minska risker.

Distansarbetare utgör de bästa måltavlorna

Det som Acronis har tagit fram och den externa forskningen visar att organisationer behöver en cyberskyddslösning som minskar komplexiteten och ökar säkerheten för att kunna stöda distansarbete, och lösningen måste vara kostnadseffektiv för att klara av all distansarbetare.

Dessvärre behöver brottslingarna inte längre vara tekniskt kunniga för att skapa kaos vilket illustreras av t.ex. skadlig programvara. Cyberkriminella gäng har ytterligare expanderat sin affärsmodell med skadlig programvara-som-tjänst där man steg för steg förklarar hur man kan tjäna pengar från angripna mål.

Trots de ökande farorna för anställda så är kommer nog inte distansarbete att försvinna. Man kommer fortsätta att arbeta på distans och fortsätta att anställa distansarbetare vilket är en realitet som flertalet IT-team måste acceptera: hitta en lösning för behovet av maskinvara, ökad komplexitet och ökat behov av support. Detta är en existentiell kris som företagen måste vara beredda på. Kostnaden för att inte vara det är helt enkelt otänkbar.