Nyheter

Debatt: ”Förbjud gratis frakt i e-handeln!”

”Fri frakt i e-handeln slår mot både arbetare och miljö. Vi vill att det införs en lagstadgad avgift för frakt till kund och för returer.”

Det skriver Linda Palmetzhofer, ordförande Handels­anställdas förbund, Gabriella Lavecchia, ordförande Seko och Tommy Wreeth, ordförande Transport­arbetareförbundet i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”E-handeln har genomgått en kraftig tillväxt det senaste decenniet och i synnerhet under pandemi­året 2020 när den satte tillväxt­rekord med en ökad omsättning på hela 40 procent. För att hävda sig i konkurrensen marknadsför många näthandlare erbjudanden om snabb och gratis frakt. I en färsk rapport visar vi, fack­förbunden Handels, Transport och Seko, att e-handelns utveckling i många fall har lett till ökat utnyttjande av arbets­tagare, mer över­vakning och försämrad arbets­miljö. Tillväxten har också bidragit till ökade klimat­utsläpp och ett ohållbart resurs­utnyttjande som riskerar att stjälpa Sveriges klimat­omställning.”

”För att sänka tröskeln för köp och locka fler kunder marknadsför många näthandlare erbjudanden om snabb och gratis frakt. Vår rapport visar att hela 74 procent av de undersökta företagen har någon slags erbjudande om gratis leverans­frakt och nästan hälften av de rena e-handels­företagen erbjuder fria returer till sina kunder. Ofta erbjuds också ett flertal olika transportörer och leverans ända hem till dörren.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/fack-forbjud-gratis-frakt-ie-handeln