Nyheter

Succé för Oktoberdagarna hos Fredheim Maskin

21-23 oktober i norska Spydeberg var det återigen dags för Oktoberdagarna, som är ett årligt återkommande evenemang arrangerat av Fredheim Maskin. Eventet fick äntligen den publik och uppskattning det förtjänar, tack vare lättade testriktionerna.

Addera strålande fint höstväder så är det lätt att förstå att både besökare och arrangören var nöjda efteråt.

– För mig som arbetar på den svenska marknaden så är det väldigt roligt att kunna visa vår anläggning i Norge för kunderna på den svenska sidan. Förra året var det svårt på grund av corona, men i år har vi dragit besökare från Varberg i söder till Örnsköldsvik i norr, berättar Erik Olausson som arbetar som säljare på Fredheim Maskin.

Det var ett fullspäckat schema under de tre dagarna eventet pågick, och som besökare var det faktiskt svårt att hinna med att titta på allt på endast en dag. Därför valde en majoritet av de från Sverige att ta en natt på hotell för att inte missa något viktigt. Fredberg Maskins anläggning i Spyderberg imponerade redan tidigare, men bara sedan förra året så har den faktiskt vuxit markant.

– De satsar väldigt mycket på sin eftermarknad, hur mycket är nästan svårt att förstå om man inte varit här och sett det med egna ögon. Bara sedan förra året så har de byggt ett nytt varmlager på 1100m2, och de har dessutom utökat från två till åtta stycken lagerautomater som plockar reservdelar från ett höglager. Jag kan med gott samvete säga att vi har reservdelar till alla våra maskiner på lager, och när våra kunder har varit här och tittat så brukar de känna sig väldigt trygga med vad de ser, förklarar Erik.

Förutom den fantastiska anläggningen i sig, så gick bussar kontinuerligt fram och tillbaka till en bergtäkt där man kunde se olika sorters utrustning i drift. På demofältet fanns sammanlagt ett 20tal enheter på plats, fördelat på fyra förkrossar, sorteringsverk, grovsiktar, spindel samt ett tiotal stackläggare i olika storlekar.

Nästan alla maskinerna i drift var elmaskiner som drevs via motorpaket, och störst av dem alla tronade nyheten Keestrack H7e som väger in på 100ton.

– Oktoberdagarna är unikt tack vare att det finns så mycket utrustning på plats. Dels så är vi bortskämda med att det står väldigt många nya maskiner på anläggningen i Spydeberg, men inte nog med det så finns det möjlighet att se utrustningen i drift också under riktiga förhållanden. Vårt demofält är i en riktig bergtäkt, och de producerar för fullt under tiden som eventet pågår, mer autentiskt än så går det inte att få det, säger Erik.

Förutom mängder av maskiner så fanns det möjlighet att besöka olika seminarium på Oktoberdagarna. Här fanns det inbjudna produktexperter från de olika leveratörerna som gav djupare insikter kring nyheter som presenterades på plats, och delade med sig av hur de tror att framtiden kommer att utvecklas. Ett genomgående tema var att framtidens maskiner kommer att vara eldrivna, och här har Fredheim Maskin kommit väldigt långt redan då de satsar stort på att avlägsna dieselmotorn från sina applikationer.

– Diselmotorn är oftast den svagaste länken i våra maskiner eftersom de sitter i en så utsatt miljö. Genom att driva maskinerna via elmotorer som tar kraften från ett motorpaket, eller i bästa fall från elnätet så uppnår man både eknomiska vinster och sparar miljön, konstaterar Erik.

Mängder av nyheter presenterades på Oktoberdagarna också. Allt från den gigantiska finsikten H7e till slagkrossen R3e. Dessutom en hel serie av motorpaket avsedda att driva de nya eldrivna maskinerna som fredheim Maskin lanserar utan inbyggd dieselmotor. Som kronan på verket erhöll dessutom Fredheim Maskin utmärkelsen ”Dealer of the year” från sin leverantör Keestrack.

Arbetat med att planera nästa års event i oktober har redan dragit igång så smått. Glöm inte att reservera ett par dagar i oktober 2022 för att kunna besöka det.