Nyheter

Fredrik Arveskär, Infinidat: ”Så ser framtidens datalagring ut”

Här ger Fredrik Arveskär, regionchef för Norden och Benelux, Infinidat sin syn på hur framtidens datalagring ser ut och förklarar hur dem på Infinidat bland annat ser tre stora trender:

– ett ökande behov av flexibilitet,

– en ökande användning av containers och Kubernetes –

– och, tyvärr, allt fler ransomware-attacker

”Allt fler arbetar hemifrån och nya teknologier som 5G, IoT och Intelligent Edge gör intåg på marknaden. Resultatet är givet: behovet av datalagring ökar exponentiellt. Hur ska vi möta det behovet? Vilken teknologi är den bästa för att klara sig i en framtid där kraven på datalagring bara blir högre och högre? 

För det första är det viktigt att inse att det inte finns någon patentlösning som passar alla. Idealet är ju en tjänst som har den högsta prestandan, är skalbar in i det oändliga, är tillgänglig när och hur som helst – samt jättebillig.

Det säger sig självt att det blir svårt att tillgodose alla de kraven. Men väger man de olika alternativ som finns mot varandra, ser man ganska snart att det alltid blir en kompromiss mellan de sakerna: prestandan, skalbarheten, tillgängligheten och priset. 

Till exempel kan ju en Direct Attached Storage, DAS, vara lämplig om kostnaden är viktigare än skalbarhet och tillgänglighet. Och en liten Storage Area Network, SAN, som använder en SSD-disk kan vara lämplig när prestandan är det viktigaste, men där skalbarheten inte är viktig alls. Och så vidare. Det finns gott om alternativ för att hitta en optimal lösning. 

Men hur ser då framtiden ut? 

Vi på Infinidat ser tre stora trender: ett ökande behov av flexibilitet, en ökande användning av containers och Kubernetes – och, tyvärr, allt fler ransomware-attacker. Dessa tre trender kommer att prägla marknaden och utbudet av lagringstjänster. 

Kraven på flexibilitet ökar som sagt för varje dag som går. Här är det viktigt att se över vilka betalningsmodeller och upphandlingsprocesser man har. Det måste gå snabbt; om framtidens företag måste utöka sin lagringskapacitet vill de inte ta ett säljsamtal och sedan inleda en upphandlingsprocess. De vill ha ökad lagringskapacitet med en gång, och den som kan erbjuda det snabbt utan krångel är den som går vinnande ur striden. 

Analysföretaget Gartner förutspår att 85 procent av alla globala företag kommer att använda sig av container-baserade applikationer i sin produktion redan år 2025. Detta hänger naturligtvis ihop med de ökande kraven på flexibilitet. Med andra ord: containers är framtiden.

Och så detta med cyberattacker. Den bistra verkligheten är att de ökar i antal. Därmed ökar också kraven från företag och organisationer på att ha giltiga, oåtkomliga backup-kopior av sin data. Kopior som inte kan raderas, modifieras eller krypteras. Detta, i kombination med förmågan att återskapa data snabbt, är av yttersta vikt. 

Sådan ser alltså framtidens datalagring ut: den är ytterst flexibel, den baseras på containers och den är rustad för att möta en våg av cyberattacker. Vi är beredda. Är ni?”

– Fredrik Arveskär, regionchef för Norden och Benelux, Infinidat –