Nyheter

Nytt samarbete: Autoliv och SSAB ska tillverka världens första fossilfria stålkomponenter till bilsäkerhetsprodukter

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv och SSAB har inlett ett samarbete om forskning och utveckling av fossilfria stålkomponenter till bilsäkerhetsprodukter, såsom krockkuddar och säkerhetsbälten.

Genom samarbetet kan Autoliv ligga i framkant i tillverkningen av bilsäkerhetsprodukter med fossilfritt stål från SSAB. I en ny process ersätts kol, som traditionellt används inom ståltillverkning, med vätgas. Resultatet kommer att bli unikt – världens första teknik för fossilfri ståltillverkning, i princip utan koldioxidutsläpp.

– Vi har bestämt oss för att som det första bilsäkerhetsföretaget bli koldioxidneutrala i den egna verksamheten till 2030, och har vidare som mål att uppnå nettonollutsläpp i hela vår leverantörskedja till 2040. Vi ska minska koldioxidutsläppen genom att använda förnybar el i våra egna och leverantörernas verksamheter, förbättra energi- och materialeffektiviteten samt använda logistik och material med låga koldioxidutsläpp. Nu går vi från ord till handling och vi har en bra ställning för att fortsätta stödja våra kunder och samarbetspartners i att nå sina hållbarhetsmål. En gradvis övergång till fossilfritt stål i våra produkter är ett viktigt steg för att uppfylla våra klimatmål, säger Mikael Bratt, VD och koncernchef för Autoliv.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Autoliv och inleda processen med forskning och utveckling av innovativa komponenter av fossilfritt stål till deras bilsäkerhetsprodukter. Vi håller på att starta flera pilotprojekt tillsammans med Autoliv med målet att minska klimatpåverkan och öka konkurrenskraften, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef för SSAB.

Autolivs färdplan för klimatmålen kommer att redovisas mer i detalj i anslutning till Kapitalmarknadsdagen i november.