Nyheter

Svenska och danska riksdagsledamöter på besök i Ystad Hamn

Den 8 november besökte riksdagens trafikutskott och dess danska motsvarighet, Folketingets Transportudvalg, gemensamt Ystad Hamn. Syftet var att diskutera hur de kritiska transportkorridorerna över gränsen ska kunna säkras i händelse av kommande kriser.

Detta så att Bornholm inte mister sin koppling till den danska huvudstaden och fastlandet och man från Sverige fortsatt kan nå den internationella storflygplatsen Kastrup. Värdar för besöket var Ystads kommun och Ystad Hamn.

 – Det är en ära att få ta emot trafikutskotten från bägge ländernas parlament för att på plats kunna visa dem de utmaningar vi står inför. Diskussionen har varit mycket konstruktiv och jag är glad över intresset som ledamöterna visade för den stora investering som kommunen nyligen genomfört i Ystad Hamn, säger Björn Boström, VD för Ystad Hamn.

En av de personer som var föredragande vid mötet var Bornholms borgmästare Thomas Thors (Socialdemokratiet), som argumenterade för ökad färjetrafik till Bornholm samt en utbyggnad av E65:an till motorvägsstandard hela vägen till Ystad. Thors underströk vikten av att länderna garanterar att det i framtiden alltid kommer att finnas en öppen transportkorridor genom Sydsverige, mellan Bornholm och resten av Danmark, också i händelse av kris.

Många av de besökande politikerna deltog i diskussionen, däribland Peter Juel-Jensen, som är ledamot i Folketinget för Bornholm och representerar det liberalkonservativa partiet Venstre.

Genom att göra den här typen av besök får utskotten en konkret och gemensam bild av de problem som människor och företag möter i sin vardag. Förbindelsen via Ystad Hamn är Bornholms viktigaste länk till det danska fastlandet. Det är uppenbart att transiten till Bornholm och Kastrup inte har fungerat under pandemin och att det finns mycket att lära till nästa kris. Vi måste skapa en större förståelse mellan länderna för att Öresundsregionen och Bornholm ska kunna förverkliga hela sin potential, säger Peter Juel-Jensen.

Idag har jag haft förmånen att få ha mina svenska och danska kollegor på besök i min valkrets och i Öresundsregionen för att studera några av våra gemensamma utmaningar. Jag är inte minst glad över att mina svenska kollegor nu har fått möjlighet att se vilken betydelse Ystad Hamn har för Skåne och hela Sverige, och behovet av förbättringar av infrastrukturen, inte minst hamnens fortsatta utveckling och E65:an till Ystad, säger Elin Gustafsson, ledamot i riksdagens trafikutskott för Skåne läns södra valkrets.

Trafikutskottet och Transportudvalgets besök i Ystad Hamn var en del i en studiedag med syftet att fördjupa den gränsöverskridande politiska samverkan, få inblick i de faktiska förhållandena i Öresundsregionen och diskutera ett antal transportpolitiska frågor. Förutom besöket i Ystad Hamn, studerade man Öresundsbron, där bland annat kapacitetsfrågan diskuterades, framtidens godstransporter, samt behovet av fler fasta förbindelser över Öresund.