Nyheter

Årets transportbil 2022

Helt Nya Renault Kangoo har utsetts till vinnaren av International Van of the Year 2022. Bakom titeln står en jury bestående av 24 europeiska transportbilsjournalister.

Nya Kangoo vann den ärofyllda titeln i hård konkurrens med 14 andra transportbilsmodeller från totalt 11 olika märken. Renault har tidigare vunnit IVOTY-titeln hela fyra gånger. 1998 gick titeln till Renault Master, 2002 var det Renault Trafic och Kangoo Z.E. vann 2012.

Det prestigefyllda priset tillkännagavs på Solutrans-mässan i franska Lyon – en speciell mässa för lastbilar och skåpbilar. Ordföranden för IVOTY-juryn, Jarlath Sweeney, delade ut priset till Mark Sutcliffe, Senior Vice President för Renaults Vans, som sa:

Ett stort tack till hela den europeiska juryn för att de valde Nya Renault Kangoo till International Van of the Year 2022. Vi är så stolta över priset och  det uppmärksammar våra anställdas enorma insatser för att designa och tillverka bilar med högsta kvalitet. Vi har tillverkat och designat ett fordon med fantastiska innovationer, unika på marknaden, för att öka användbarheten för våra professionella kunder. Priset är det senaste erkännandet av Renaults 120 år av innovation och kunnande inom lätta transportbilssegmentet.

Nya Kangoo, designad för de yrkesverksammas behov,  är nu ännu mer flexibel och smartare än sin föregångare som sedan 1997 har producerats i mer än 4,3 miljoner exemplar.

En slående och unik lösning som Nya Kangoo erbjuder är den banbrytande uppfinningen som kallas ”Open Sesame by Renault”. Genom att ta bort B-stolpen har modellen marknadens största sidoöppning som kan rymmer föremål som är upp till 1,45 meters breda. Det klarar ingen annan skåpbil i segmentet. Dessutom rymmer Kangoo upp till 3,9 m3 gods med en vikt upp till 800 kg i den långa versionen (lansering 2022) av Kangoo. Oavsett längd kan Kangoo dra 1500 kg.

Förarhytten är snarlik en Renault personbils med senaste Renault Easy Link multimediasystemet och 8-tums pekskärm, trådlös laddning av mobiltelefon och handsfree-kort och samma sitt- och körkomfort. Även när man tittar på säkerheten finns de senaste systemen i Nya Kangoo transportbil. Säkerhetsutrustningen med 12 olika funktioner erbjuds i det senaste ADAS-systemet. Här ingår som standard släpvagnsstabilisering, digital backspegel och adaptiv farthållare.

På motorsidan går det att välja mellan ren el med en räckvidd på 300 km WLTP, en 1,3 liters bensinmotor med antingen 6-växlad manuell eller 7-växlad EDC-växellåda samt en 1,5 liters dieselmotor.

Nya Kangoo är byggd på den högteknologiska Maubeuge-fabriken, som sedan 1997 har varit hem för tillverkning av bland annat Kangoo. För att säkerställa en optimal produktion av Renault Kangoo både som transportbil men också som personbil, samt transportbilar från Mercedes Benz och Nissan, har inte mindre än 450 miljoner Euro investerats för att optimera fabriken och produktionen.

Både bensin- och dieselversionerna av Kangoo är klara för leverans 2021. El-versionen samt den långa versionen av Kangoo lanseras under första halvåret 2022.