Nyheter

Unik utbildning på Ljungbyhed

Användningen av drönare ökar i många branscher och bygg- och fastighet är en av de mest drivande. Användningen förväntas fortsätta öka allt eftersom nya branscher får upp ögonen för tekniken och nya applikationer ser dagens ljus. För den som helt eller delvis vill arbeta som drönarpilot ser arbetsmarknaden ljus ut.

Den tidigare militära flygplatsen Ljungbyhed, världens näst äldsta operativa flygplats, håller på att bli ett riktigt drönarmecka. Här driver Folkuniversitetet en ettårig YH-utbildning för kommersiella drönaroperatörer. Varje år får trettio elever lära sig om allt från juridik till praktik kring drönarflygning och samtidigt en hel del om entreprenörskap. Eleverna är allt från fastighetsförvaltare, poliser, lantbrukare, dataspelsutvecklare och skogsutvecklare och åldersspridningen är stor.

– Från början sågs drönarpilot mest som en hobby men det har med tiden professionaliserats. Många drönarpiloter har blivit egna företagare så entreprenörskap är en viktig ingrediens i utbildningen. Med arbetsmarknadens utveckling ser vi fler som blir anställda som drönarpiloter, antingen på heltid eller helt enkelt som en del i en tjänst där drönaren är ett viktigt verktyg, konstaterar Nicolas Tegsell som är lärare, ansvarig UAS operatör och som själv gick i den första årskullen på utbildningen.

– En viktig del i utbildningen är att förstå vad en kund realistiskt är villig att betala för. De flesta vet att det bara är fantasin som sätter gränser för vad man kan göra med drönare och det går att lägga hur mycket tid som helst på varje moment. Det är dock en helt annan sak att skapa en kostnadseffektiv kvalitetsprodukt som en kund vill köpa, fortsätter Nicolas.

Sedan i somras har Folkuniversitetet och SkyMap inlett ett samarbete där en skräddarsydd utbildningslicens ger eleverna rätt att använda SkyMaps molnprocessering för att konvertera drönarbilderna och SkyView för att visualisera och inspektera resultatet.

– Vi har använt flera olika program på marknaden och för oss är det tydligt att SkyMap ofta är betydligt bättre för att skapa ett kostnadseffektivt och kvalitetssäkert arbetsflöde. I många andra program kan eller till och med måste du lägga hur mycket tid som helst, men med SkyMap blir det snabbt och smidigt, säger Nicolas.

Utbildningen är unik i sitt slag och en stor del bygger på samarbete med externa drönaroperatörer och luftfartsexpertis. Det finns ett starkt samarbete med Trafikflyghögskolan, en del av Lunds universitet, som också finns på Ljungbyhed. De håller bland annat i utbildningen kring regelverk för luftfart och pilotträningsmoment. Trafikflyghögskolan blev nyligen Europas första Auktoriserade Drönarskola (ADS).

– Det är en oerhörd styrka för oss att ha ett samarbete med Trafikflyghögskolan som har både bred och djup kompetens inom luftfart i allmänhet och drönare i synnerhet. Det är självklart en fjäder i hatten för oss att våra elever får en del av sin utbildning därigenom, och vi är mycket glada över att de tagit sig igenom nålsögat och blivit auktoriserade, avslutar Nicolas.