Nyheter

Ericsson i storaffär: Förvärvar Vonage för 6,2 miljarder USD

Ericsson har ingått en överenskommelse att förvärva Vonage Holdings Corp.  för USD 21 per aktie. Detta innebär ett förvärvspris om totalt cirka USD 6,2 miljarder.

Förvärvsavtalet har godkänts enhälligt av Vonage styrelse. Transaktionen bygger på Ericssons uttalade ambition att växa globalt inom den trådlösa företagsmarknaden och erbjuder existerande kunder en större adresserbar marknad värderad till USD 700 miljarder vid 2030.

Börje Ekholm, VD och koncernchef för Ericsson, säger:

– Kärnan i vår strategi är att bygga ledande mobila nätverk baserat på teknikledarskap. Detta skapar förutsättningar att bygga närvaro på företagsmarknaden. Förvärvet av Vonage innebär nästa steg för att leverera på denna strategiska prioritering. Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsströmmar från investeringar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag. Föreställ dig styrkan i 5G, som är den största innovationsplattformen någonsin, direkt tillgänglig för utvecklare. Lägg där till Vonages avancerade förmåga i en värld med 8 miljarder uppkopplade saker. Idag gör vi det möjligt.

– Nätverks-API:er är idag en väl etablerad marknad för meddelande-, röst- och videotjänster, men med betydande potential för att skapa nya värden genom 5G och 4G:s förmågor. Vonages starka ekosystem av utvecklare kommer att få tillgång till nätverks-API:er för 4G och 5G på ett enkelt och globalt sammanhållet sätt. Detta kommer göra det möjligt för dem att skapa nya innovativa och globala erbjudanden. Operatörer kommer att kunna skapa nya intäktsströmmar från sina investeringar i nätverksinfrastruktur genom att generera nya API-drivna intäkter. Företag kommer att gynnas av prestandan hos 5G genom ökad effekt på deras operativa förmåga och möjlighet att ta del av nytt värde från applikationer skapade ovanpå nätverken.

Rory Read, VD för Vonage, säger:

– Ericsson och Vonage har en delad ambition i att accelerera vår långsiktiga tillväxtstrategi. Sammanstrålningen mellan internet, mobilitet, molnet och kraftfulla 5G-nätverk skapar en våg av digital transformation och intelligent kommunikation, vilken driver en världsomfattande förändring i hur företag agerar. Kombinationen av våra två bolag skapar spännande möjligheter för kunder, partners, utvecklare och medarbetare att fånga dessa möjligheter.

– Vi tror att bli en del av Ericsson ligger i våra aktieägares intresse och är ett bevis på Vonage ledande position inom molnkommunikation för företag, vår innovativa produktportfölj och vårt enastående team.

För Ericssons del bygger förvärvet på den framgångsfulla integrationen av Cradlepoint i september 2020. Cradlepoint har fortsatt att utvecklas starkt under Ericssons ägarskap.

Vonage och Vonage Communications Platform (VCP)

Vonage, en global leverantör av molnbaserad kommunikation, har en stark meritlista vad gäller tillväxt och marginalutveckling. Under 12-månadersperioden till 30 september 2021 hade Vonage en försäljning på USD 1,4 miljarder och under samma period levererade Vonage en justerad EBITDA-marginal på 14% och ett fritt kassaflöde på 109 miljoner USD.

Den molnbaserade Vonage Communications Platform (VCP) betjänar över 120 000 kunder och mer än en miljon registrerade utvecklare globalt. API-plattformen (API: Application Programming Interface) inom VCP tillåter utvecklare att bädda in högkvalitativ kommunikation – inklusive meddelanden, röst och video – i applikationer och produkter, utan back-end-infrastruktur eller gränssnitt. Vonage tillhandahåller också lösningar inom Unified Communications as a Service (UCaaS) och Contact Center as a Service (CCaaS) genom Vonage Communications Platform.