Nyheter

MRF: ”Av 799 miljarder satsas bara 46 på väginvesteringar”

Mindre än 6% av det totala beloppet går till nyinvesteringar av vårt vägnät. Av 799 miljarder satsas bara 46 på väginvesteringar, vilket dessutom är klart mindre än hälften av det som budgeteras på höghastighetstågen (104 miljarder).

Tillståndet på det statliga vägnätet har under en längre tid gradvis försämrats, och med de nya anslagen kommer detta tyvärr att fortsätta. Vägsystemet kommer trots anslagsökningen att försämras snabbare under planperioden än vad Trafikverket kan återställa.

Det menar MRF i ett pressmeddelande.

Både det låg- och högtrafikerade vägnätet försämras som en följd av växande underhålls- och reinvesteringsbehov. Trafikverkets avgående generaldirektör kommenterar detta:

− Trots ökade medel är de inte tillräckliga för att vända den negativa tillståndsutvecklingen på vägnätet. Långsiktigt kommer detta att leda till ökande underhållskostnader, säger Lena Erixon.

MRF anser att vår vanligaste trafikslag måste prioriteras högre i dessa anslag:

– 3 av 4 mil persontransporter sker idag med personbil på våra vägar, säger Anders Östberg, opinionsansvarig på MRF, och att då inte ens mäkta med att hålla dagens standard på vägnätet är under all kritik. Vi behöver istället satsa på den hållbara mobilismen med bättre vägar och fler publika laddstationer för en fortsatt omställning till den fossilfria fordonsflotta som branschen kan leverera idag.