Nyheter

Swecon går in som partner till Race Of Champions (ROC) i Piteå

Swecon går in som partner till den världsberömda motortävlingen Race Of Champions (ROC) den 5-6 februari i Piteå. Det är första gången tävlingen körs på snö och is och med ett större hållbarhetsfokus än någonsin. Genom samarbetet förstärker Swecon det fokuset och supportar tävlingarna med Volvo hjullastare som drivs med förnybart drivmedel eller elektricitet – precis som tävlingsbilarna under evenemanget.

Race Of Champions har arrangerats i flera länder och världsdelar och lockar varje år miljontals tv-tittare och tiotusentals besökare.  I år står Pite Havsbad som värd för världsfinalen, en stor folkfest för såväl motorsportentusiaster som barnfamiljer.

Den prestigefulla motorsportstävlingen samlar några av världens bästa förare inom motorsport för att avgöra vem som är den bästa av de bästa. Årets upplaga av Race Of Champions är den första någonsin att köras på snö och is. Det är också första gången tävlingsbilarna körs på el eller biobränsle.

Evenemanget kommer delas upp på två tävlingsdagar och kommer kunna följas på tv och sociala medier världen över. Den första dagen är ROC Nations Cup där länder tävlar i lag mot varandra och den andra dagen är den individuella tävlingen Race Of Champions där ”Mästarnas mästare” koras. En världsunik arena och vinterby byggs upp där banan även efter ROC kommer hållas öppen hela vintern för unika körupplevelser.

Mot ett koldioxidneutralt evenemang

För att nå de högt ställda målet att eventet ska bli helt koldioxidneutralt, så har ROC introducerat el- och hybriddrift på tävlingsbilarna. Dessutom används biobränslen för de icke-elektriska tävlingsbilarna och all kraft kommer från förnybar och hållbar energi. Swecon bidrar i sin tur till eventets hållbarhetsarbete genom att tillhandahålla hjullastarna Volvo L60H, som drivs med fossilfritt HVO-bränsle, och nya 100 % eldrivna Volvo L25 Electric. Maskinerna används för etablering, underhåll och avveckling av eventet.

Boende för förare, personal, team och gäster finns inom bekvämt gångavstånd på hotellet Pite Havsbad, som i sin tur använder 95 % hållbar energi i driften av sin verksamhet. I tillägg till detta strävar Race of Champions att använda elfordon för flygplatstransfers och andra transporter under dagarna runt tävlingarna.

– Volvo Construction Equipment har branschens bredaste sortiment av eldrivna kompaktmaskiner. Utöver detta har man ett maskinprogram utrustat med motorer som alla kan köras på 100 % fossilfritt biobränsle. När Race of Champions bestämde sig för att komma till Sverige, kändes det naturligt att söka ett samarbete för att tillsammans leverera ett så koldioxidneutralt evenemang som möjligt, säger Fredrik Rigö, ansvarig för sponsring och samarbeten hos Swecon Anläggningsmaskiner.

Det här är ytterligare ett samarbete som förstärker Swecons engagemang i genomförandet av hållbara idrotts- och kulturevenemang där Volvos anläggningsmaskiner fyller en viktig roll före, under och efter eventen. Andra samarbeten har under de senaste åren innefattat; Rally Sweden, VM i rallycross, Gotland Grand National och Sweden Rock Festival.