Nyheter

”Kurser designade för yrkesverksamma är värdefulla i Scanias teknikskifte”

Precis som många andra industriföretag förbereder sig lastbilstillverkaren Scania inför en mer digitaliserad produktion. Robert Hjelm är en av flera medarbetare som byggt på sin kompetens med en mix av Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma och andra utbildningar.

– Jag är jättenöjd med både studierna och de nya arbetsuppgifter jag har idag, säger Robert.

– Vad är ditt nästa steg, frågade min chef Cecilia Axelsson under ett medarbetarsamtal, berättar Robert. Jag hade jobbat på Scania i 25 år, varav åtta som gruppchef, och kunde tänka mig att göra något nytt.

– Det var länge sedan jag gick ut gymnasiet och visste inte vad högskolestudier innebar. Men nu hade jag chansen att tillsammans med Cecilia lägga upp en tvåårig plan utifrån mina egna önskemål om kompetensutveckling.

Robert valde att kombinera tre av Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma med två program på andra lärosäten. Det blev en mix av ledarskapskurser, logistik, maskinlära, logistikflöden med mera. Upplägget var att studera 50 procent av arbetstiden, parallellt med det ordinarie jobbet.

– Det fungerade bra att varva studier och arbete. Jag kunde omsätta kunskaperna direkt på jobbet. Det blev också ett stimulerande avbrott i arbetslivet och jag fick ett nätverk av personer på andra industrier att byta erfarenheter med, säger Robert.

”Värdefullt med kurser designade för yrkesverksamma”

Hans chef, Cecilia Axelsson, är också nöjd med Roberts utvecklingsresa. Idag har han ett nytt jobb som gruppchef för linjeteknik i Kaross- och pressfabriken.

– Det blev ett lyckat upplägg för Robert. Han har vuxit in i den nya rollen på ett bra sätt, säger Cecilia.

– För oss är det värdefullt att högskolor ordnar kurser som är designade för yrkesverksamma. Vår personal har ju redan en hel del kunskaper, men behöver fylla på med specifik kompetens för att kunna ta nya roller, säger Cecilia som är teknikchef på företaget.

På Scanias produktionsanläggning i Oskarshamn tillverkas lastbilshytter sedan 1946. Här arbetar cirka 2 800 anställda med hela kedjan från plåtpressning till komplett kundanpassad hytt. Många av medarbetarna har börjat direkt efter gymnasiet eller högstadiet och har lärt sig yrket på företaget.

I starten på ett stort teknikskifte

Roger Karlsson och hans kolleger på HR-avdelningen förbereder nu en av företagets kanske största kompetensutvecklingsinsatser någonsin.

– Vi är precis i starten på ett stort teknikskifte och kartlägger vilka nya roller och vilken kompetens som behövs framöver. Inom tio år kommer vår tillverkning att präglas av digitaliserade produktionssystem där exempelvis kollaborativa robotar sköter tunga och monotona arbetsmoment som idag görs manuellt, säger Roger som är kompetensutvecklare.

– Kompetensutveckling av vår befintliga personal blir helt klart en nyckelfaktor. Här ser jag Roberts och Cecilias upplägg som ett skolexempel på hur det ska gå till.

”Öppnar nya dörrar för våra medarbetare”

– Vi samarbetar med flera lärosäten när det gäller fortbildning. Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma är en uppskattad och bra utbildningsform eftersom man kan validera sina kunskaper. På så vis är kurserna tillgängliga oavsett om våra medarbetare har studerat på högskola eller inte. Det är mycket värdefullt i vårt teknikskifte, säger Roger.

– Att kurserna ges både på distans och på campus är också en stor fördel. Inte minst för oss i Oskarshamn som har lång väg till högskolor och universitet. Det öppnar nya dörrar för våra medarbetare, säger Roger.