Nyheter

Mögel – något att undvika

Alla typer av mögel älskar hög luftfuktighet och dålig ventilation, det är då mögel trivs som bäst. Det som inte är så trivsamt är om möglet flyttar hem till dig. Det finns många sorter av mögel och dom förekommer på de mest otänkbara ställen.

Vissa mögelarter trivs på växter och frukter, några på väggar och tapeter, och andra på fuktigt trä. Mögel behöver inte vara farligt eller ohälsosamt, men absolut något man bör hålla under uppsikt eftersom det kan vara ohälsosamt.

Syns mögel?

Det finns både synligt och dolt mögel, vissa gömmer sig bakom väggar och tapeter och kan vara svåra att se om man inte frigör ytan innan.

Synligt mögel kan framstå som små fläckar i olika färger, allt från vitt till svart. Det är viktigt att tvätta bort möglet så fort som möjligt innan möglet börjar att släppa sporer, som är mögelsvamparnas frön, och på sätt sprida sig. Mögelsporerna kan överleva i tusentals år om faktorerna är de rätta.

En typ av mögel som kan innehålla giftiga toxiner som kan göra oss människor sjuka är svartmögel, och i mindre doser faktiskt. Svartmögel svampen trivs i fuktiga utrymmen som källare, tvättstugor och framför allt i badrum. Dålig ventilation eller maskiner som tvättmaskin eller torktumlare i badrummet gör att fukt bildas och svartmögel formas lätt.

Är det torrt växer inte möglet

Svarta fläckar på duschdrapperiet betyder ganska säkert på att du har mögel i badrummet. Fläckarna kan skrubbas bort med vatten och tvål om du inte vill köpa kemiska produkter.

Om svartmöglet har satt sig på väggarna eller i kakelfogarna kan en blandning av ättika eller vinäger tillsammans med vatten hjälpa. Spraya ytan med blandningen och skrubba sedan med en borste.

Svårare fall av mögelangrepp måste man ta till större insatser, och lokalisera orsaken till mögelskadan. I vissa fall är det inte nog med borttagningsmedel utan en sanering av det drabbade området är nödvändig.

Misstänker du att du är drabbad av mögel finns mycket information på nätet och företag med experter som kan hjälpa dig, eller kan du köpa mögel eller specifik svartmögel test som bekräftar vilken sorts mögel du har.

Hälsobesvär orsakade av mögel

Mögelsvampen utsöndrar gifter som kan ge människor och djur problem och till och med leda till sjukdom eller kronisk sjukdom.

En av de vanligaste problemen är huvudvärk, trötthet, utslag, andningsbesvär och rinnande näsa eller ögon. I många fall förvärras besvären om du i normalt fall lider av allergi eller astma och råkar ut för mögel i din bostad. I värsta fall kan svartmögel vara orsak till cancer.

Läs mer här:

https://xn--mgel-test-07a.se/svartmogel/