Nyheter

Säkrar order värd 80 miljoner dollar till ny generation av spanska tåg

ABB har tagit hem order värda kring 80 miljoner dollar från Stadler för energieffektiv traktion och högpresterande batteritekniker till pendeltåg med hög kapacitet. Många av dessa tåg kommer att stärka transportnätverket för kortare distanser i Spanien som dagligen betjänar över en miljon pendlare i några av Spaniens största städer, som Madrid och Barcelona. Ordern innefattar också traktionsutrustning för nya lok.

Ordern innefattar toppmoderna kompakta traktionsomriktare och högeffektiva energilagringssystem baserade på litiumjonbatterier ombord som ska driva 59 nya tvåvånings pendeltåg med hög kapacitet åt Spaniens statsägda järnvägsoperatör Renfe. Orden lades under fjärde kvartalet 2021.

– Efter ett samarbete som pågått under ett decennium inom segmentet framdrivningslok är vi stolta över Stadlers fortsatta förtroende att vi tillsammans ska leverera de modernaste högkapacitetstågen, säger Edgar Keller, chef för ABB:s division Traction. Djupt domänkunnande säkerställer att ABB:s traktions- och energilagringslösningar optimeras för energieffektiva och tillförlitligt hållbara transporter.

– Vi är glada att fortsätta samarbetet med ABB i det nya projektet. Den globala expertisen inom traktionssystem utmärker sig, tillsammans med lokal närhet, genom det nära samarbetet och möjliggör innovationer i dessa avancerade teknikprojekt, säger Iñigo Parra, CEO för Stadler Valencia. ABB:s kompakta traktionskonverterare och energilagringssystem passar bäst till den nya generationens pendeltåg med hög kapacitet som bidrar till att vi kan leverera energieffektiva och tillförlitliga tågsätt för framtiden.

De nya högkapacitetstågen drivs på 3 kV likström i luftledningar och är också utrustade med traktionsbatterier för nödbruk och manövrering i depå. De nya tågsätten, som är utrustade med mycket kompakt, effektiv och helt takmonterad traktionsteknik från ABB, ökar passagerarkapaciteten samtidigt som de ger mer hållbara transporter.

ABB:s litiumjonbatteribaserade system för energilagring ombord används som alternativ strömkälla för att säkerställa tillförlitliga och punktliga tågförbindelser i händelse av spänningsbortfall. Energilagringssystemet kan också fungera som primär strömkälla för manövrering i depåer eller rengöring av bangårdar utan kontaktledningar.

Den kompakta traktionsutrustningen konverterar elenergin från luftledningen eller batteriet till rätt spänning och frekvens för att driva traktionsmotorerna. Den kompakta och energieffektiva designen sparar utrymme, vikt och energi i dessa tåg.