Nyheter

Livekameror på bussar i Malmö

Den 15 februari startar det ettåriga försöket med livekameror ombord på Skånetrafikens linje 5 och 7 i Malmö stadstrafik. Syftet är att höja säkerheten och tryggheten för både resenärer och förare.

Sedan tidigare finns trygghetskameror på alla Skånetrafikens bussar i Malmö stadstrafik. Försöket startar på linje fem och sju vars 30 bussar redan är utrustade med kameror ombord.

– Kamerorna sänder live till trafikledningen. På så sätt kan trafikledningen larma väktare eller polis vid en eventuell incident ombord. Vi tror att detta både kan öka säkerheten och tryggheten, både för resenärerna och förarna, säger Amar Madzarevic, avtalsansvarig Affärsområde Buss på Skånetrafiken.

Skillnaden mot dagens kameraövervakning är livekamerorna tar upp bild under hela tiden som bussen används, istället för som idag med bild som efter en incident kan ses av polisen, i efterhand. Via livekameran kan informationen studeras direkt av trafikföretaget Nobinas trafikledning dygnet runt och de kan vid behov tillkalla väktare eller polis.

– Tryggheten för våra resenärer är en av våra mest prioriterade frågor. Jag är glad över att detta försök startar. Linje fem och sju har haft ett antal rapporterade incidenter och det här försöket är en brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärd för alla ombord på bussarna. Nu kan polis eller väktare snabbare vara på plats om något skulle hända och vid misstanke om brott kommer polisen att kunna begära ut det filmade materialet, säger Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande.

Fakta
Försöket pågår i ett år och ska sedan utvärderas. Kamerorna börjar sända strömmande bild den 15 februari.
Försöket görs på samtliga 30 bussar på linje 5 och 7 i Malmö stadstrafik.
Försöket ska utvärdera dels om realtidsinformation kan verka förebyggande ur ett trygghetsskapande perspektiv, dels om responstiden vid en incident kan
minskas jämfört med en situation där realtidsinformation inte används.
Kamerorna kommer att vara påslagna och sända ”live” dygnet runt och vara kopplade till trafikföretaget Nobinas trafikledning som vid behov kan tillkalla väktare eller polis.
Det inspelade materialet kan begäras ut av polis vid en misstanke om brott.