Nyheter

Forskare: ”Digitaliseringen har blivit högerpolitik”

”Den genomsnittliga digitaliseringsstrategin i kommunerna är högerinriktad, oberoende av politiskt styre i kommunen. Fokus ligger på att effektivisera och automatisera så mycket som möjligt. Ur ett demokratiskt perspektiv oroar det oss.”

Det skriver Johan Magnusson, Professor och forskningsledare vid Forskningskonsortiet Digital Förvaltning och Centrum för digital innovation (SCDI) vid Göteborgs universitet och Tomas Lindroth Lektor och avdelningschef för Informatik vid SCDI i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”En rapport i somras från Forskningskonsortiet Digital Förvaltning visar på en frikoppling mellan politisk vilja och digitaliseringens riktning i kommuner. Givet att digitalisering är en viktig metod för verksamhetsutveckling utgör detta ett demokratiproblem. Risken är stor att avsaknaden av politisk förståelse och involvering kring digitalisering leder till en demokratisk urvattning.”
”Då digitalisering är ett medel och inte ett mål, borde val i detta medel skilja sig åt beroende på mål. En vänsterpolitisk digitalisering borde skilja sig fundamentalt från en sverigedemokratisk, en liberal från en socialdemokratisk etc. Men hur ser det egentligen ut?”
Läs hela debattartikeln här: