Nyheter

Framtidens sätt att distribuera

Lejonet & Björnen går in i ett nytt distributionssätt tillsammans med Stockfiller och Frigoscandia.

Lejonet & Björnens glass har historiskt levererats till COOP- och Hemköps-butiker i Göteborg, Stockholm och Skåne med egna glassbilar. Nu går det Göteborgsbaserade glassföretaget in i den nya distributionslösningen Leap Delivery som Stockfiller och Frigoscandia utvecklat tillsammans.

Leap Delivery lanserades som distributionssätt i slutet av 2021 och bygger på att olika leverantörer samdistribuerar sina varor för en mer miljövänlig och kostnadseffektiv leverans till butik. Länken mellan butik och leverantör möjliggörs av den digitala plattformen för order; Stockfiller. Varorna packas och distribueras sedan av rikstäckande Frigoscandia.

– Det här är en bra lösning för oss som inte är centralt listade hos landets butikskedjor. Vår ambition är att fortsätta växa och ta mer plats på den svenska glassmarknaden med vår premiumglass och då är distributionen väldigt viktig, säger Katarina Mild, VD & ägare Lejonet & Björnen.

Genom plattformen Stockfiller, kan butiker i hela landet lägga order till flera aktörer och få varorna samlevererade av Frigoscandia.

– Att lägga lagerhanteringen och distributionen på en tredje part frigör tid för våra säljare att jobba mer målmedvetet och fokuserat på försäljningen ut mot konsument, fortsätter Katarina.

Fördelarna med det nya distributionssättet är flera, inte minst sett ur ett miljöperspektiv. I stället för att varje varuägare levererar till beställande butik får dessa butiker nu en samleverans från flera olika varuägare. Administrationen för butik i form av följesedlar blir mindre.

– Våra glassbilar har fungerat bra, men var sak har sin tid, och det är nu dags att genomföra denna förändring. Samleverans är enligt oss framtidens sätt att distribuera varor. Jag känner mig väldigt trygg i samarbetet med Frigoscandia då vår relation sträcker sig 14 år tillbaka, då jag och min make Håkan Mild tog över Lejonet & Björnen, säger Katarina.

– Lejonet & Björnen är en svensk premiumglass med höga ambitioner och det känns väldigt spännande att vi genom vår nya tjänst kan vara med och bidra till en ökad geografisk försäljning mot Sveriges butiksled, säger Anders Orwinger, Head of Business Development på Frigoscandia.

– Leap delivery öppnar nya dörrar och möjliggör för COOP och Hemköps-butiker som inte sålt våra produkter tidigare att aktivera oss, vilket vi kommer lägga stort fokus på. Målet är att erbjuda svensk kvalitetsglass till hela landet, fortsätter Katarina.

Den 14 februari kommer Lejonet & Björnen att öppna upp för COOP butikerna att starta orderläggningen.

Under en period kommer direktleveranserna att succesivt fasas ut och målsättningen är att i maj ha ett 100% flöde genom Stockfiller. Landets ICA-butiker får sina glassleveranser från Lejonet & Björnen sedan 2015 med sina egna ICA-bilar genom ett distributionssätt som kallas Butikspack.