Nyheter

25 elektriska MAN stadsbussar i trafik i Köpenhamn

Redan i mars förra året ingick Anchersen A/S, som är transportoperatör för Movia i Köpenhamn, och MAN Truck & Bus Danmark A/S ett avtal om leverans av totalt 25 MAN Lion’s City 12E-bussar.

11 månader senare har alla elbussar precis levererats.

Bussar startar omedelbart

De 25 moderna stadsbussarna kommer inte att pryda Anchersens anläggning vid Avedøre Holme särskilt länge. De ska gå direkt in i Köpenhamnstrafiken, där de ska trafikera linje 7A. En linje som används av mer än 4,3 miljoner passagerare varje år.

Med Köpenhamn på kartan har ännu en milstolpe nåtts för MAN, som på allvar internationellt tar ut den nya MAN Lion’s City 12E-bussen till många europeiska städer, däribland Hamburg, Nürnberg och Malmö. Med MAN Lion’s City E rullande i flera europeiska storstäder visar MAN tydligt att man tar det på allvar när det gäller att vara den föredragna leverantören av miljövänliga fordon för kollektiva persontransporter i Europa.

Gott om utrymme garanterar komfort och bekvämlighet

De nya Köpenhamns stadsbussarna har plats för upp till 76 passagerare. Förlängt sittavstånd, ryggstödshöjd och extra bekväma stoppade säten ser till att passagerarna får en bekväm upplevelse. Att tillhandahålla tillräckligt med utrymme blir för närvarande mycket viktigare i en tid av Corona-pandemin. Passagerare i MANs bussar har möjlighet att hålla bättre avstånd till sina medresenärer. I Lion’s City E beror det framför allt på den optimerade sittytan baktill, som möjliggjorts då det traditionella ”motortornet”, som vi känner det från dieselbussarna, inte längre behövs.

Jobbade hårt för att förbereda så många nya bussar

På MAN:s bussverkstad i Greve har det varit mycket liv de senaste månaderna. När bussarna landar från fabriken påbörjas ett stort logistikarbete. Alla bussar ska ses över och anpassas efter danska kundkrav och en hel del lokala installationer och justeringar ska göras. Bland annat måste alla bussar ha resekortsutrustning monterad innan Köpenhamnspassagerarna kan ta bussarna.

En bussleverans som ger stor glädje till MAN Danmark

– Med leveransen av de många elbussarna till Anchersen A/S har vi nått en milstolpe: Vi får nu våra första 25 elbussar att köra i Köpenhamn. Vi har redan levererat liknande elbussar till Odder och Skanderborgs kommuner. Nya elbussar på vägarna runt om i Danmark är den bästa reklam vi kan få för våra prisbelönta elbussar, säger Jesper Mathiesen, Fleet & PTA Tender Manager Citybus på MAN i Danmark, som varit ansvarig för förhandlingar och budgivning.