Nyheter

Enviro får order på återvunnen kimrök från en stor europeisk däcktillverkare

Scandinavian Enviro Systems har fått en order på 60 ton återvunnen kimrök från en stor europeisk däcktillverkare inom premiumsegmentet.

Däcktillverkaren kommer att använda kimröken för produktionstester som ett led i sitt arbete med att öka andelen återvunna och förnyelsebara råmaterial i sina däck.

Däcktillverkaren har haft ett samarbete med Enviro under flera år och har gjort ett antal mindre produktionstester med hjälp av Enviros återvunna kimrök. Den nu gjorda beställningen är den första som bolaget gjort för mer omfattande produktionstester. Ordern omfattar totalt 60 ton återvunnen kimrök som producerats vid Enviros anläggning i Åsensbruk.

Den aktuella däcktillverkare har tidigare kommunicerat ambitiösa mål när det gäller en övergång till en miljömässigt mer hållbar däcktillverkning, däribland målet att hälften av alla ingående material i nya däck till 2030 ska vara återvunna eller förnyelsebara.

Ett flertal av världens största däcktillverkare, däribland Enviros storägare Michelin, har kommunicerat mycket ambitiösa mål för en ökad användning av återvunna eller förnyelsebara material.

I september blev Enviro först i världen med att erhålla en hållbarhetscertifiering för kimrök i enlighet med det internationella miljöcertifieringssystemet ISCC, International Sustainability & Carbon Certification.

Enviro erhöll samtidigt även en ISCC-certifiering för den pyrolysolja som bolaget återvinner ur uttjänta däck. För att möta den förväntat ökade efterfrågan på återvunnen kimrök och återvunnen pyrolysolja har Enviro kommunicerat en plan på att fram till 2030 etablera återvinningsanläggningar för uttjänta däck med en total kapacitet på 900 000 ton.

– Tack vare vår unika återvinningsteknologi kan vi hjälpa däckindustrin att möta de krav som såväl fordonstillverkare som kunder ställer när det gäller att minska utsläppen av koldioxid och få till en mer cirkulär hantering av värdefulla råmaterial. Vår ISCC-certifierade kimrök och olja möjliggör omställningen inom flera industrier och vi genomför nu vår expansionsplan för att möta den kraftigt ökade efterfrågan som vi förväntar oss, säger Thomas Sörensson, vd för Enviro.