Nyheter

Fundament för bullerskärmar med hög kapacitet och dokumentation

När bullerplank byggs i projektet Varbergstunneln är produktionstakten hög. Med Terrawings fundament för bullerplank etableras upp till 15 fundament i timmen.

Efter nedslagning justeras fundamentet enkelt in i exakt rätt position. Fundamenten har vingar som garanterar stabilitet. Dessutom ingår all dokumentation som krävs för att uppfylla Trafikverkets krav i priset för fundamenten.

 – Vi vill att det ska vara enkelt att samarbeta med oss. Därför tar vi hand om hela processen åt kunden. Det är många parametrar vid dimensioneringen av varje enskilt fundament. Det är höjder och cc-mått, avstånd till spårmitt, tryck- och sugvindar med mera. Allt dokumenteras och ingår i fundamentpriset, säger Magnus Odart på Terrawing.

Trafikverket har rigorösa krav för bullerskärmar vid väg och järnväg. Terrawings dokumentation har granskats och godkänts för fundament till bullerskärmar längs med järnväg för cirka 100 olika projekt.

– Trafikverket vet att vi sköter oss och därför blir handläggningstiden kortare när de ska granska och godkänna vår dokumentation. Det gör att våra kunder spar både tid och pengar.

Hög produktivitet

De patenterade fundamenten är försedda med vingar. Vingarnas utseende och placering moduleras efter användningsområde och geotekniska förutsättningar. Vid långa bullerskärmar med skiftande förhållanden kan man behöva använda flera olika fundamenttyper för att optimera kostnaden.

När dimensioneringen av fundament och stolpar är klar går det väldigt snabbt att slå ner fundamenten. Dom slås ner med hydraulhammare på grävmaskin eller med en Bopec bandgående maskin. Nedslagningskapaciteten på 4–15 fundament i timmen. Snittproduktionen är 7–8 fundament i timmen.

– Vårt motto är industriell effektivitet i terrängen. Den höga kapaciteten skapar ett ekonomiskt mervärde för kunden. Det är också viktigt för att hinna med mycket på de relativt korta tågstoppen.

Lättjusterade fundament

Med Terrawings metod behövs ingen grävning. För att vara effektivt ska det vara så få moment som möjligt. Fundamenten läggs ut, slås ned och så fortsätter man med nästa.

– Om ett fundament hamnat lite snett och behöver vridas så kan det enkelt justeras i efterhand med vår patenterade justeringsanordning, så att stolpen hamnar i exakt rätt position, förklarar Magnus Odart.

Fundamenten klarar de flesta markförhållanden och kan även installeras när det är tjäle i marken.

Helhetsåtagande innefattar även service. Terrawing är med kunden genom hela projektet.

– Ett nära samarbete ger en vinst både för oss och för kunden. Om det dyker upp problem så löser vi dom tillsammans.

Förutom Varbergstunneln är Terrawing för tillfället involverat i projekten Söderåsbanan, Lund-Arlöv, Helsingborg-Ängelholm, Hästveda med flera. Företaget har tidigare varit med i mer än 4 000 bullerskärmsprojekt i hela Europa. Det har gett en gedigen kunskap om bullerskärmar.

– Det händer ofta att konsulter och projektörer ringer oss för att få råd hur bullerskyddskärmar ska konstrueras. Det är ett bra betyg tycker jag, konstaterar Magnus Odart.