Nyheter

Sverige toppar digitala banktjänster i Europa – men svenskar känner stor skepsis mot kryptovalutor

Antagandet av utmanarbanker har förnyat teknologin inom finansiella tjänster, vilket sporrar de traditionella bankerna att erbjuda nya digitala tjänster. De digitala satsningarna har gjort att konsumenter är mer benägna än tidigare att byta bank efter en dålig upplevelse.

Det framgår av IT-företaget Oktas rapport Digital Trust 2022 som genomförts bland över 12 000 personer, varav drygt 1000 från Sverige.

Undersökningen visar att 90 % av svenskarna skulle vara beredda att byta bank vid en dålig upplevelse, som exempelvis om banken orsakade besvär (49 %), vid dålig kundservice (39 %) eller ökade avgifter (38 %). Var femte svensk (22 %) uppgav att de är beredda att byta bank om de hittar ett alternativ som erbjuder bättre digitala tjänster.

Endast 10 % visar lojalitet mot sin nuvarande bank genom att säga att det inte finns något som kan få dem till att byta till en annan bank.

Antagande av digitala banktjänster

Sverige är det land i Europa där flest invånare använder digitala banktjänster. En stor majoritet (96 %) av svenskarna har ett digitalt bankkonto, varav en tredjedel (36 %) har det hos en digital utmanarbank.

Detta kan jämföras med exempelvis Tyskland (85 %), Storbritannien (86 %) och Italien (78 %) uppger sig ha ett digitalt bankkonto.

– Digitala finansiella tjänster är väl etablerat på den svenska marknaden, där pandemin såväl som utmanarbankerna har påskyndat implementeringen av digitala tjänster även hos de traditionella bankerna, säger Mattias Bolander, Nordenchef, Okta. Konsumenterna ställer idag högre krav på bekvämlighet, enkelhet, tillförlitlighet och säkerhet i sin digitala upplevelse. Om de inte får det, är de beredda att byta till en konkurrent.

Kryptovalutor inget för svenskar

Trots mer förtrogenhet med digital bankverksamhet finns en utbredd skepsis mot kryptovalutor bland svenskar. Mer än var tredje (37 %) av konsumenterna uppger att de inte är villiga att använda kryptovalutor i framtiden, och bara en fjärdedel (27 %) skulle göra det. Över en tredjedel av svenskarna är osäkra på hur de ställer sig till kryptovalutor.