Nyheter

Den bärbara datorn har blivit ett måste – 2022 blir den hållbar och säkrare

Säkerhet, hållbarhet och smarta glasögon. Det är tre trender som kommer att sätta sin prägel på 2022. På ett tekniskt plan innebär det satsningar på säkra bärbara datorer, återvinning och vidareförsäljning av gamla mobila enheter, samt edgelösningar. Det förutspår Kenni Ramsell på Dynabook:
”Det är bara ett fåtal helt nya tekniska innovationer som får snabba genomslag. Men så småningom får många av dem stor påverkan, ofta i oväntade kombinationer med andra lösningar. Här är en spaning inför 2022, med tre trender som kommer att få stor betydelse.
1. Säkra hybrida arbetsmiljöer får hög prioritet
Pandemin har förändrat arbetslivet permanent. De hybridlösningar som numera krävs medför inte minst nya utmaningar vad gäller säkerhet. Företag behöver utvärdera sina säkerhetslösningar och -processer kontinuerligt för att skydda sina och sina anställdas data. Att skydda klientenheter som bärbara datorer är en viktig del av det arbetet.
Våra undersökningar visar att 81 procent av beslutsfattarna bedömer att säkerhet är en viktig faktor för beslut om inköp av nya enheter. Så lär det förbli så länge som anställda tar med sig enheterna hem. Företag måste förse sina anställda med säkra enheter, med tvåfaktors autentisering, Windows 11 och lösningar som Trusted Platform Module. Det måste vara lika säkert att jobba hemifrån, som att sitta på kontoret.
Under 2022 kommer företag och organisationer att lägga kraft på att förbättra cybersäkerhet ytterligare, bland annat med nya lösningar för att säkra mobila enheter.
2. 2022 innebär ett genombrott för återvinning av bärbara datorer
Hållbarhet och miljöarbete är på allas läppar, och i allas tankar, i dag. Vi är övertygade om att 2022 blir året då återvunna bärbara datorer slår igenom. Efter att uppdateringstakten för mobila enheter ökade i mars 2020 finns det en farhåga för att det får en negativ påverkan på miljön. Företag och organisationer är tvungna att ta tag i det problemet.
Enligt E-Waste köpte 97 procent av världens stora företag nya bärbara datorer för att kunna hantera skiftet till distansarbete under pandemin. Nästa år kommer företag att satsa på hållbara lösningar av olika typer för att hantera inköpsbehoven. En strategi är att göra sig av med gamla enheter på ett miljövänligt sätt, genom att återvinna dem och sälja dem vidare.
Vi hoppas att fler företag satsar på sådana lösningar. Vi är övertygade om företag kommer att hitta lösningar under de närmaste åren som innebär ett minskat koldioxidavtryck, samtidigt som de möjliggör hybrida arbetsmiljöer för sina anställda.
3. Smarta glasögon driver på edgesatsningar
Enligt IBM planerar 91 procent av företagen att satsa på edgelösningar i kanten av nätverken under de kommande fem åren. I till exempel tillverkande industri blir det normen, mycket tack vare smarta glasögon som ger förstärkta bilder av verkligheten (AR, assisted reality). Med sådana kan folk på fältet jobba var som helt, utan att tillgång till Wi-Fi.
Fungerande AR-lösningar är extremt komplexa. För att tillhandahålla förstärkta bilder av en användares omgivning krävs åtkomst i realtid till flera olika datakällor. Det blir svårt om data ständigt måste skickas fram och tillbaka. Fördröjningar kan bli ödesdigra, till exempel i sjukvården. Här kommer edgelösningar in i bilden, med hjälp av sådana kan smarta enheter fungera i realtid på ett tillförlitligt sätt.
Våra undersökningar visar att 63 procent av alla organisationer planerar att börja använda smarta glasögon under de kommande två åren. Vi tror att de kommer att formulera planer för hur det ska gå till under 2022.”