Nyheter

Avtagbart motorpaket nu också till Keestracks grovsiktar K5e ZERO och K7e ZERO

Fredheim Maskin har i några år kunnat leverera kross och siktverk med så kallat avtagbart motorpaket. Detta innebär att motorn kan placeras på tillräckligt avstånd från verket för att komma bort från både damm och vibrationer.

– De förbättrade arbetsförhållandena innebär att livslängden för en motor i ett krossverk nästan fördubblas menar, Erik Olausson på Fredheim Maskin.

Därför är han väldigt nöjd med att lösningen nu också kan levereras på Keestrack siktar K5e ZERO och K7 ZERO.

– Många gånger kan maskinerna inte köras på elektricitet via nätet på grund ut av att det inte finns tillräcklig strömstyrka eller nätström kanske till och med saknas helt. När nätström eller extern strömkälla saknas kan man nu i stället snabbt och enkelt ta med sig ett motorpaket som sitter monterat på verket under transport. Vi erbjuder Cat 4,4, Deutz 3,6 och Cummins 3,8 både med och utan Adblue, berättar Erik.

Motorpaketen placeras på 25 meters avstånd från verket under drift för att komma bort från den skadliga miljön. När maskinen ska flyttas till ett nytt uppdrag så sätter man enkelt tillbaka motorpaketet på verket för en smidig transport.

Ett separat motorpaket på lämpligt avstånd ger en mängd fördelar, inte bara i livslängd för motorn. Det skapar en valfrihet vad du vill använda för kraftkälla för att driva olika applikationer, och det är dessutom lättare att flytta ett motorpaket än en hel maskin vare sig du vill driva något annat, serva motorpaketet eller till och med sälja det.

– Krossar och sorteringsverk kan ha en livstid på 10–15 år, ibland till och med 20 år. En modern motor med PDF, DOC, SCR, och EGR trivs inte särskilt bra i en dammig och vibrerande miljö, men med hjälp av motorpaket så kan kunderna anpassa och skifta efter sina egna behov. De slipper leta efter en inbyggd motor som ska passa i ett äldre verk, men de kan samtidigt beställa en ny maskin utan motor, eller driva en äldre maskin med ett nytt motorpaket, förklarar Erik Olausson.

Utöver flexibiliteten som skapas så kommer den här lösningen bidra till avsevärt lägre driftkostnader. En elmotor har en mycket enklare och driftsäkrare konstruktion än en modern dieselmotor. Den har färre delar och du behöver inte oroa dig för filterrengöring, bränsleblandning eller avgasrening. Elmotorer har vidare inget behov av tomgångskörning. Detta ger färre driftstimmar på maskinen och sparar både miljön och plånboken.

Över 80 % av alla Keestrack, Telestack och Neuenhauser som levereras från Fredheim Maskin kommer från och med nu vara utan inbyggd dieselmotor. Kunder som fortsatt önskar en inbyggd dieselmotor kommer dock att kunna få det.