Nyheter

De kan bli Årets tech-tjej 2022

Nu presenterar Microsoft de tio nominerade i Årets tech-tjej 2022. Syftet med utmärkelsen är att ge unga kvinnliga förebilder en plattform som kan inspirera fler unga tjejer till att välja en teknikrelaterad karriär. Microsoft Sverige har delat ut utmärkelsen i två decennier.

Digitaliseringen har präglat hela samhället under de senaste åren. Samtidigt som teknikens roll fortsätter att spela en allt viktigare roll har andelen kvinnor som jobbar inom tech stagnerat, enligt statistik från bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige. Nu har Microsoft Sverige utsett finalisterna för Årets tech-tjej 2022, en årlig utmärkelse som bolaget har jobbat med i två decenniers tid i syfte att öka representationen inom techbranschen.

– Det enskilt viktigaste sättet att locka fler unga tjejer att söka sig till en utbildning inom tech är förebilder – personer som de kan känna igen sig hos. Det är syftet med Årets tech-tjej. Och så länge fördelningen och representationen inte speglar samhället kommer vi att fortsätta göra det vi kan för att belysa utmaningarna. Det, samtidigt som vi skapar en plattform där fler unga tech-kvinnor erbjuds möjligheten att inspirera såväl varandra som andra, säger Therése Treutiger, ansvarig för Microsofts partnerverksamhet i Sverige och huvudansvarig för utmärkelsen Årets tech-tjej.

Agnes Shutrick, Civilingenjör i medieteknik med specialisering inom interaktiv medieteknik på Kungliga Tekniska Högskolan, från Stockholm

Jessica Barai, Datateknik på Chalmers Tekniska Högskola, från Mölndal

Lea Braun, Civilingenjör i industriell ekonomi på Blekinge Tekniska Högskola, från Sjöbo och Malmö

Madeleine Nilsson, Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik på Linköpings universitet, från Ulricehamn

Malin Wadholm, Webbprogrammering på Blekinge Tekniska Högskola, från Stockholm

Mari Forsell, Masterprogrammet i data- och systemvetenskap på Stockholms universitet, från Stockholm

Maryam Tanha, Informatik med inriktning interaktionsdesign på Linnéuniversitet, från Göteborg

Nadia Benamer, IT-forensik och informationssäkerhet på Högskolan i Halmstad, från Leksand

Olivia Harlin, Civilingenjörsprogrammet i interaktion & design på Umeå universitet, från Luleå

Roos Bottema, Teknisk fysik med specialisering inom reglerteknik på Lunds Tekniska Högskola, från Nederländerna