Nyheter

Släckningssystem räddar liv och förebygger stillestånd

Vid infarten till Mont Blanctunneln i Frankrike 1999 kastades en cigarettfimp ut genom ett bilfönster. Fimpen sögs in i luftintaget på en lastbil och luftfiltret började brinna. Inne i tunneln fattade hela lastbilen eld och 39 människor dog av rök och eld. Hade lastbilen haft Fogmakers släckningssystem hade elden förmodligen släckts innan den hunnit in i tunneln och ingen hade behövt dö.

Vid bygget av Varbergstunneln används Fogmakers brandsläckningssystem för fordon av entreprenörer som jobbar i tunneln.

– Den främsta anledningen att ha ett effektivt brandsläckningssystem på arbetsfordon är att det kan rädda liv. Men det handlar även om ekonomi. En snabb släckning minimerar skador på såväl fordonet som på omgivningen, understryker Lars Alrutz som är marknadschef på Fogmaker.

Han konstaterar att om ett fordon skulle börja brinna på ett projekt som Varbergstunneln skulle det kunna skjuta byggprocessen med ett år. Detta med tanke på hur stora skador en fullt utvecklad fordonsbrand kan ställa till med i en tunnel.

– Därför är släcksystem obligatoriskt på alla fordon som går ner i gruvor eller tunnlar. Det är entreprenören som har ansvaret att fordonen har släcksystem.

Släcker och kyler

Fogmakers släckningssystem sprutar ut en fin vattendimma under minst 45 sekunder och som mest 90 sekunder. Vattendimman släcker elden och den långa aktiveringstiden kyler motorrummet.

– Med pulverbaserade släcksystem sprutas pulvret ut i en puff som släcker elden. Men det är fortfarande väldigt varmt vilket gör att det lätt kan återantända, förklarar Mario Flores som är key account manager på Fogmaker.

Eld är beroende av tre komponenter för att starta och fortsätta att brinna – bränsle, syre och värme. Fogmakers system attackerar alla tre. När temperaturen i motorrummet når en viss temperatur brister en hydropneumatisk detektorslang och trycket i slangen minskar. När trycket minskar aktiveras en ventil på en kolvackumulator. Den trycker genom dysor i motorrummet under högt tryck ut en tät dimma av släckvätska som finfördelade droppar.

Hindrar återantändning

– Vattendropparna förångas i kontakt med värme och expanderar. En liter släckvätska blir 1 700 liter vattenånga, som trycker ut syret ur motorrummet. Vattenångan kyler också och sänker temperaturen i motorrummet med 700 grader på tio sekunder.

Släckvätskan består av 97 procent rent saltvatten och tre procent skumtillsats. Skumtillsatsen bildar en film på motorrummets delar så att bensinångor eller diesel hindras från att återantända.

Med Fogmakers släcksystem är det lätt att göra rent i motorrummet efter en släckt brand. Det är bara att spola rent med vatten. Med ett pulversläckningssystem finns risk för rost på maskiner och komponenter eftersom släckpulver är korrosiva.

– Att ha ett enkelt och effektivt släckningssystem på fordon i gruvor och tunnlar handlar om liv eller död. Det är en liten investering om man tittar på det stora hela. Men det räcker inte att installera ett system, du måste se till att det finns en fungerande service. Det får du med Fogmaker, lovar Lars Alrutz.