Nyheter

Öppnar ny batterifabrik i USA

Mercedes-Benz expanderar kraftigt i USA. I dagarna invigdes en helt ny batterifabrik i Alabama där upp emot 600 personer kommer att tillverka batterier för USA-byggda suv-modeller från Mercedes-EQ.

Mercedes-Benz satsning på att tillverka elbilar vid sju anläggningar på tre kontinenter rullar på. Inom kort kommer de nya eldrivna suvarna EQE SUV och EQS SUV att börja tillverkas vid företagets fabrik i Tuscaloosa, Alabama. En fabrik som byggt suv-modeller åt Mercedes-Benz sedan 1997 och som gör företaget till en av USA’s största fordonsexportörer. Bara under 2021 tillverkades här fler än 260.000 bilar.

Den nya batterifabriken kommer att förse USA-byggda Mercedes-EQ med USA-byggda batterier och kommer att sysselsätta upp till 600 personer. Redan tidigare har Mercedes-Benz egna batterifabriker i Tyskland, Polen, Kina och Thailand.

Företaget planerar också att tillsammans med partners bygga åtta battericellfabriker runt om i världen. Målet är att dessa ska ha en samlad produktionskapacitet på 200 Gigawatt-timmar årligen.

För att få tillgång till lokalt producerade battericeller så samarbetar Mercedes-Benz med ett av världens ledande batteriteknikföretag – Envision AESC. Redan om några år kommer Envision AESC att leverera batterimoduler till den nya Alabama-fabriken från en anläggning i USA.